”Смятаме, че сме разбили работещ канал, който и друг път е използван. Основания за това ни дава открития тайник на автобуса, който представлява специално пригодена заводска кухина под стълбите на задната врата”, заяви зам.-окръжният прокурор на Бургас Светлозар Костов. Предотвратеният опит за незаконно пренасяне на златни накити и валута за около 670 000 лева на ГКПП- Малко Търново е част от контрабанден канал. Прокурор Костов допълни, че ако прокуратурата си свърши добре работата, в държавния бюджет от това дело ще влязат около 1 млн. лева.
На 2 септември митничарите на ГКПП-Малко Търново задържаха пътнически автобус на фирмата „Йозлем” с 10,300 кг злато, 161000 евро и 98100 долара, всичко на обща стойност близо 700 хиляди лв. Повечето от бижутата са натрошени, което говори че са били приготвени за претопяване. Акцията на митничарите разби действаш канал за контрабанден внос на злато и валута от България в Турция. В края наминалата седмица Бургаският окръжен съд наложи на Несми Кормаз, 54- годишният шофьор на автобуса, постоянна мярка “задържане под стража". Очаква се тя да бъде потвърдена от Апелативния съд в Бургас.
Мъжът е направил частични самопризнания. В случая са извършени две престъпления - контрабандата на златни накити и пренасянето на недекларираната валута. Прокурор Костов заяви още, че тепърва ще се изяснява самоличността на други замесени лица, маршрута на контрабандата и колко пъти автобусът е минавал през Малко Търново.
Началникът на РМД-Бургас Димчо Кирязов съобщи, че митничарите, заловили пратката, ще бъдат предложени за награда. Тепърва Прокуратура и полиция ще проучват колко души са участвали в канала и ще се направи експертиза дали сред заловената валута няма фалшиви банкноти. От митницата не уточниха дали преди това същият автобус е засичан да преминава през КПП-Малко Търново.
Това не е първия случай на залавяне на контрабандно злато и валута на КПП-Малко Търново, но е първият случай в толкова големи размери.
От началото на годината на Малко Търново инспекторите са задържали 38 кг хероин, при друга акция още 93,5 кг хероин и 43 хиляди таблетки ефедрин. Снощи митничарите на Малко Търново са задържали 60 хиляди евро при опит незаконно да бъдат внесени в страната, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас. /БЛИЦ