Поради подозрителен предмет, поставен под предната част на колата “Хонда” на журналиста от хърватското издание “Глобус” Хървойе Апелт, полицията блокира снощи част от центъра на Загреб.
Подозренията на полицията бяха, че под автомобила има взривно устройство. Колата беше паркирана близо до сградата на Управлението за борба с корупцията и организираната престъпност, само на няколко десетки метра от входа на Главната прокуратура. Подозренията са били предизвикани от това, че въпросният предмет е премигвал и се е мислело, че може би става дума за детонатор. Оказва се обаче, че това е била детска играчка. От дирекцията на хърватската полиция казаха, че откриването на подозрителни предмети се третира като много сериозна заплаха към журналиста. Полицията ще се опита да вземе ДНК от подозрителния предмет и да разследва мотивите за заплахата към журналиста. Преди месец и половина Апелт е получил заплашително обаждане по телефона.
Вестник “Ютарни лист” пише, че Хървойе Апелт публикува редица свои журналистически разследвания за контрабандата на петрол, споменавайки бивши високопоставени служебни лица от митниците и тайните служби като отговорни лица. Неотдавна Апелт беше в България, където  разговаря с Йоско Йосифов от българския криминален контингент, пише “Ютарни лист”. След публикация за имот на служител от градските власти в Загреб Апелт получава писмо, в което пише, че той и неговото семейство са на списъка за отстрел.
БЛИЦ припомня, че Йосиф Йосифов – Йоско беше главен участник в скандала в заведение в Сливница в началото на 2007 г., след който мистериозно изчезна хърватинът Иван Може, който между другото и до момента е в неизвестност, иначе сочен за член на т. нар. хърватска група за мокри поръчки на Роберт Матанич. Припомняме още, че така и неосъденият у нас Роберт Матанич беше арестуван в Загреб във връзка с убийството на журналиста Иво Пуканич. /БЛИЦ