Арестуваният в Букурещ сливналия Петър Зикулов е шпионирал американските бази в Ново село и Безмер. Това той правел при честите си завръщания у нас. Събраните данни за US базите не били предавани на украинското военно аташе Сергей Илницкий, който изпълнявал ролята на пощенска кутия в разплетената агентурна мрежа с участието на Зикулов и румънския подофицер Флоричел Аким, съобщава Sliveninfo.com.
Българинът намирал начин да предаде информацията от родината си на руснаци, най-вероятно с дипломатически ранг.
Това съобщиха депутати от парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност. Според тях Зикулов е бил следен от българското военно контраразузнаване през последната една година.
На служителите от ДАНС направило впечатление, че бившият ни разузнавач пресичал Моста на дружбата в Русе и влизал у нас винаги, когато на база Ново село се е провеждало българо-американско военно учение. Роденият в Сливен Петър Зикулов, използвал отличните си връзки в района, както и добрите си контакти в бизнес средите.
Предполага се, че той е събирал данни за числеността на американските войници и за какви цели са смятали да използват базите в Ново село и Безмер.
”Имаме информация в тази насока, според мен е наложително в Комисията за вътрешен ред и сигурност да бъде поканен шефът на ДАНС Петко Сертов, за да информира депутатите за случая ”Зикулов”, както направиха румънските ни колеги”, настояват членове на парламентарната комисия.
Почти е сигурно, че Зикулов е давал информация и за американската база в Румъния. Тепърва ще се разбира дали са засечени негови посещения в района на Констанца, където е разположена. /БЛИЦ