За два скандални случая, станали през последната седмица в Пловдив, даде пресконференция днес Районна прокуратура-Пловдив.

Първият случай касае 62-годишната Ц. М. На 7 март жената се прибирала пеша към дома си в Пловдив, когато край нея спрял румънски гражданин на 34 г. и на развален български ѝ предложил да ѝ направи подарък за 8 март – тенджери, тигани и всякаква посуда.

Тояга за бежанеца, който подарява тенджери на наивни и им задига парите

Тъй като подаръците били тежки, румънският измамник настоял да ги качи до апартамента на жената. Там ѝ поискал 100-150 лв., за да пътува до София.

Наивната пловдивчанка се съгласила и извадила плик от гардероба, в който имало 8037 лв. Румънецът предложил да ѝ подари и куфарче, за да съхранява парите и заедно с жертвата ги подредили вътре.

След това я уговорил, че ще ѝ направи още един подарък. За целта я помолил да слезе с него до колата. Преди това, обаче, я изпратил да му донесе чаша вода. След като жената го чакала пред входа и той не се върнал, тя са качила горе и установила липсата на всички пари.

Бил подаден сигнал в 4 РУ. Извършителят е заловен и оставен за 72 часа в ареста. Сумата е възстановена изцяло от брата на извършителя.

За втори случай с т.нар. златни тенджери и тигани оповести още районният прокурор. На 28 февруари 83-годишен дядо също се прибирал пеша към апартамента си в Пловдив. Спряла го кола с румънец, който го питал накъде е пътят за София. След това от благодарност предложил на стареца да му подари позлатени тенджери и тигани и да ги закара до дома му. Мошеникът ловко разпитал човека и разбрал, че възрастния мъж живее сам.

След като се качила в дома на жертвата, румънецът помолил за някаква дребна сума за хотел, а човекът се съгласил. Извадил 5500 лв., които били всичките му спестявания, румънецът със сила отнел парите от дядото и го бутнал на земята.

Безпомощният старец започнал да моли похитителя да му остави поне пари за храна. Румънецът оставил 1200 лв., а другите прибрал. За благодарност му казал, че ще му даде още подаръци – юрган и възглавници.

И този път измамникът е заловен от ченгетата от 1 РУ Пловдив. Започнато е досъдебно производство. Румънецът е с постоянна мярка за неотклонение.

От прокуратурата призовават всички възрастни хора да не се доверяват на непознати, да не ги канят в домовете си ида не вярват на амбулантни търговци. Или ако станат жертва на измама, веднага да се обадят на 112 или на полицията.

На брифинга стана ясно, че румънците са от един и същи клан – ромски. Че са от хората, които постоянно се занимават с този вид измами в съседна Румъния, който у нас е сравнително нов.

Относно залятата с киселина гледачка Тони, на брифинга беше съобщено, че жената се възстановява и в следващите дни прокуратурата ще излезе с официално съобщение. Отдавна в Б не е имало заливане с киселина. Установено е, че гледачката Тони е била залята със сярна киселина.

Припомняме, че преди 2 дни неизвестен засега връхлетя в дома на гадателката, заля я с киселина и избяга. По информация на БЛИЦ все още няма заловен.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук