Пламен Шляпашки - един от двамата обвинени за извършването на жестокото двойно убийство на бившия треньор по борба Йордан Атанасов и неговата съпруга Марияна, е заподозрян за авторство на друго подобно посегателство, случило се в кв. „Дружба“.

Това стана ясно по време на съдебното заседание, на което се гледаше мярката за неотклонение на неговия съучастник – Георги Нанчев, който поиска да излезе от ареста, съобщава "Монитор".

Адвокатът на Нанчев, както и председателят на съдебния състав посочиха, че убийството, по което се води разследване в 8-о районно управление в София, е извършено по много сходен начин с това от миналата година, за което са обвинени Нанчев и Шляпашки. Следите сочат, че е вероятно Шляпашки да е авторът и на това зверство, бе разкрито в залата.

Двамата строителни работници – Пламен Шляпашки и Георги Нанчев направиха пълни самопризнания за убийството на възрастното семейство Атанасови. Мъжете разкриха и ключови детайли от престъплението, извършено на 14 юли.

Убийците застреляли пенсионерите в дома им в София, след което нарязали телата им на парчета, вкарали ги в бидони и ги скрили край водоема в Негован. След това старателно прикрили следите си и изчистили местопрестъплението с белина.

Касапите кроили пъкления си план около година, стана ясно още от показанията на обвиняемите.

Мотивът за извършването на убийството бил финансов. Георги Нанчев е познавал жертвите от 15 години и е знаел много за имотите и доброто финансово състояние на семейството.

Днес той поиска да бъде пуснат под домашен арест, което не беше уважено от Софийския апелативен съд.

Нанчев не присъства в съдебната зала поради мерките, взети във връзка с пандемията от COVID-19, и се защити от следствения арест на бул. „Д-р Г.М. Димитров“ чрез видеоконферентна връзка.

„Обвинен съм в нещо, което е непростимо. Беше ми опряно оръжие в главата, бяхме заплашени – аз и моето семейство. Направих това само за да защитя близките си.“, опита се да се оправдае за стореното той. „Непростимо е, но не съм този изрод, за който ме представят и твърдят, че едва ли не трябва да си сложа въжето“

Защитата му заяви, че все още не е изяснено доколко Нанчев е могъл да откаже да извърши зверството и дали не е действал под влиянието на сериозна заплаха от страна на Шляпашки. Той поиска подзащитникът му да бъде пуснат под домашен арест, тъй като няма кой да се грижи за брат му и семейството му.

Георги Нанчев заяви, че страда от силно главоболие, вследствие на тумор в главата, както и че има и туморно образование в областта на гърдите. „Искам да се погрижа за себе си и за своите близки“, изтъкна мъжът.

Магистратите отхвърлиха молбата на Нанчев, като подчертаха, че той е извършил зверството, преследвайки користна цел. За това говорят и накитите, принадлежащи на жертвите, които разследващите откриха в дома му.

Назначената комплексна съдебно-медицинска експертиза пък не е установила доказателства, че той в действителност страда от посочените заболявания. Поради това и предвид тежестта и жестокостта на престъплението, съставът на САС го остави ареста.