Не може да бъде определена конкретната причина за смъртта – това е заключението на съдебните медици след 6-месечно разследване на кончината на майка и син във Варна. И на практика, въпреки усилената работа на разследващите, липсата на обективни находки вкарва досъдебното производство в задънена улица.
 

45-годишната Илина Н. и 24-годишният ѝ син Кристиян Ж. са били открити мъртви в апартамента си в квартал „Победа“ във Варна на 1 февруари тази година. Проникването в дома им от униформени е било инициирано от роднини, които се опитвали безуспешно да се свържат с Илина и Кристиян в продължение на повече от месец и половина.
 
Полицейският екип, който влязъл в апартамента на първия етаж във вход Г на блок 4, заварва трудно поносима картина. Не защото се натъква на страховита батална сцена – такава не е имало, напротив – всичко било изрядно подредено и чисто, а майка и син са застинали сякаш в спокоен сън. Жената била полегнала на една страна на леглото, с подпряна глава на дланта си.

А синът ѝ – на земята, също настрани, с леко присвити колене и лакти. Отблъскващото в обстановката бил фактът, че телата са били вече в напреднала фаза на разложение. Това е и причината да не може да бъде установена конкретната причина за смъртта.

Проби били изпратени в Националния институт по криминалистика и криминология, но анализът не показал нищо – нямало токсични вещества, тежки метали, опиати или каквито и да било отрови. 

 
При първоначалния оглед не са установени никакви следи от насилие или пък борба. Това е потвърдено и от заключението на съдебните медици, извършили аутопсията и изготвили съдебномедицинските експертизи.

Нямало е опаковки от лекарства, които да свидетелстват за евентуално предозиране с медикаменти. Установено е, че Илина и Кристиян са страдали от психични заболявания, и двамата са се водили на отчет и са приемали медикаменти, но пробите не показали нищо и в тази посока.
 
Репортер на БЛИЦ разговаря на място с хора от жилищния вход, които обясниха, че майка и син живеели затворено и рядко се случвало някой да ги посети. Допреди година при тях живеела и майката на Илина и баба на Кристиян – Марияна. Жената работела на ръководна позиция в банка и на практика била човекът, който се грижел за семейството.

Дъщеря ѝ Илина никога не е работила заради психическите си проблемни. Но според съседите, а също и родини, с които разговаря наш репортер, била изключително възпитана, интелигентна и творческа личност. Всъщност при нея психичните отклонения не се усещали, докато при Кристиян били по-силно изразени.
 
Марияна, която била финансовата опора в семейството, първоначално живеела в апартамент в кв. Младост, но след като се разболяла от тежко онкологично заболяване, се преместила при дъщеря си и внук си в апартамента им в кв. Победа. Според съседи, преди да почине през декември 2019 година, подсигурила дъщеря си с авоари в банкови сметки, също така продала апартамента в Младост. По думите им Илина споменала, че бил продаден за около 35 – 40 хиляди евро.
 
Дори по телефона Илина и Кристиян контактували с малко хора. Роднината им Маргарита, която се явява тяхна леля, всяка вечер им звъняла, за да види как са. Именно тя е човекът, който чрез своята дъщеря подала сигнал в полицията, че от няколко дни няма никаква връзка с Илина и Кристиян. Маргарита нямало как да отиде на място, защото се придвижва с инвалидна количка.
 
След като полицията установила смъртта на майката и сина, било образувано досъдебно производство под надзора на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Варна, понеже към онзи момент нямало никаква данни за престъпление. Текстът по НК е стандартният за такива случаи – чл. 127 (подпомагане или склоняване към самоубийство).
 
Разследващ полицай от ОДМВР – Варна, провел серия от разпити с всички, които по някакъв начин са били съпричастни към живота на Илина и Кристиян.
 
„Около два часа ме разпитва полицайката и внимателно всичко си записваше. Разказах ѝ всичко, което знам. За мен смъртта на Илинка и Кристиян остава абсолютна загадка и не мога да си я обясня“, разказа пред наш репортер Маргарита. Тя не вярва, че те биха могли да посегнат на живота си, защото били осигурени добре и давала признаци, че са щастливи.
 
„Мариянка се беше погрижила за тях. Имаха и пари, и имоти. Винаги им е угаждала, купуваше им скъпи телефони, таблети, лаптопи… всичко, което поискат“, казва Маргарита.

И добави, че друга тяхна роднина, братовчедка на Илина, често ги посещавала. Става въпрос за Любов, която няколко месеца след смъртта на Илина и Кристиян залепила странно послание на входа на блока в Победа.

Там се посочва, че „на 17 юли се отбелязват 7 тъжни месеца от неустановената кончина“ на Илина и Кристиян. Странното е, че Любов е посочила точна дата, и е интересно как е я определила. А по думите на Маргарита Илина често ѝ казвала: „Лельо, Люси (Любов – б. а.) постоянно ми иска пари“.

 
Любов също е била разпитана от разследващ полицай, но няма събрани данни тя да е съпричастна към смъртта на Илина и Кристиян. Въпреки че няма конкретна причина за смъртта, разследващите са успели да установят кога точно са починали майката и сина, и тази дата не съответства с посочената в писанието на Любов.
 
Шест месеца телата на Илина и Кристиян са стояли непогребани поради факта, че не е била установена причината за смъртта, но и защото никой роднина не е поискал да се погрижи за ритуала. С разпореждане на наблюдаващия прокурор са били погребани служебно.
 
Към момента той не се е запознал със събраните материали по делото и отказа коментар по случая. Единственото, което заяви пред БЛИЦ, беше, че според доказателствата ще прецени дали да прекрати делото, дали да го спре за събиране на нови доказателства, или ще предаде материалите на Окръжна прокуратура – в случай че има и най-малко съмнение за престъпление.
 
Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ