80 поети с китари са заявили готовност да участват в осмия "Бардфест Ловеч 2008" на 5 и 6 септември. Сред тях са бардове от България, Русия, Румъния, Украйна и Молдова, съобщи днес кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Според кмета за първи път минезингерите били толкова много на брой. В предните надпявания те достигали 50-60. Тази година в Ловеч дебют ще направят Димитър и Мария Нинови от София, Юрий Хабаров от Санкт Петербург, американецът Джим Гитард, който отскоро живее в България.
От дългогодишните участници във фестивала се очаква да дойдат отново Сорин Мингият, професор по археология от Букурещ, и неговият сънародник Дан Вана, Наталия Барабанщикова от Кишинев и Александър Супрун от Запорожието.
На "Бардфест Ловеч 2008" за първи път ще бъде връчена награда на името на покойния Владимир Левков, идейният създател на първия бард фестивал в България и двигател на българското барддвижение. Носителят на тази награда ще бъде определен от най-авторитетните представители на този жанр.
Нов момент на феста ще бъде заключителният концерт "Песента на моята любов" на откритата сцена пред местното читалище "Наука". Това надпяване е извън фестивалната програма, но победителят ще получи от журито 100 лева и картина от ловешкия художник Тихомир Витков. /БЛИЦ