99 години от рождението на гениалния Валери Петров

Имах мечта да имам часовник. Сега имам часовник, но нямам мечта", казва любимият на поколения българи творец

"Старият човек винаги има чувството, че може да посъветва младите, да ги научи на нещо, но може би това чувство е измамно, защото те живеят в друг, нов свят, в който той е чужденец. Така или иначе, всичко това не е много важно на практика – въпросните млади изобщо не ни слушат", казва поетът Валери Петров в последното си интервю по случай 90-годишнината си.

Днес той щеше да навърши 99 години.

Рожденното му име е Валери Нисим Меворах.

"Имах мечта да имам часовник. Сега имам часовник, но нямам мечта", казва любимият на поколения българи Петров.

Едва на 15 години той издава първата си самостоятелна книжка – поемата „Птици към север“, стихове печата през 1936 г. в сп. „Ученически подем“, а през 1938 г. излиза от печат първата му книга „Птици към север“ с псевдоним Асен Раковски.

Яркото му излизане на литературната сцена обаче е публикацията на цикъла стихотворения „Нощи в планината“ в списание „Изкуство и критика“ (1940, кн. 1).

По-късно пише поемите „Палечко“ (1943), „На път“ (1943), „Ювенес дум сумус“ (1943), „Край синьото море“ (1941 – 47), „Тавански спомен“ и стихотворния цикъл „Нежности“.

Известен е и с преводите на Шекспир на български. Автор е на множество пиеси и сценарии.

"Мисля, че думата „оптимизъм“ е синоним на „жизнена сила“. Тази сила не се търси и намира – като всяка друга черта на характера, или я имаш, или я нямаш. Но човек трябва да полага усилия, за да преодолее черногледството, в което може да е изпаднал. Ако успее, това ще значи, че е надарен с жизнена сила. Виждате, голям схоласт съм, а?", споделя поетът.

"Те не идат от Космоса, те родени са тук,
но сърцата им просто са по-кристални от звук,
и виж, ето ги – литват над балкони с пране,
над калта, над сгурията в двора
и добре, че се срещат единици поне
от рода на хвърчащите хора."