От автора на бестселъра „Приспивна песен в Аушвиц“ Марио Ескобар на български език излиза „Библиотекарката от Сен Мало“ – вдъхновяващ разказ за една непоклатима жена, чието смело сърце и воля за живот блестят дори и в най-мрачните часове от историята на Франция.


Базиран на реални събития, романът описва ужаса на Втората световна война през очите на обикновена библиотекарка, готова да извърши необикновени неща в името на любовта и книгите. 


Жослен и Антоан се запознават в книжарница и някъде там, сред кожените гръбчета и аромата на хартия, между двамата пламва красива любов, сякаш излязла от страниците на роман. Любов, на която обаче ѝ е писано да бъде засенчена от неумолимо приближаващата война. Защото годината е 1939, а Хитлер току-що е нахлул в Полша.


Скоро след като се женят, Антоан е принуден да замине на фронта срещу немските нашественици, а Жослен – да остане в Сен Мало, за да защити любимата си библиотека и чрез книгите да предложи утеха и насърчение на жителите на китното градче. 


След поражението на Франция градът е превърнат в непробиваема крепост. Библиотеките са разграбени, а нацистите съставят специален списък със забранени книги, ценни произведения на изкуството и безброй други творби, които са под заплаха от кражба и унищожение. 


Рискувайки да бъде арестувана, Жослен успява да укрие част от хартиените съкровища и всячески търси начини да сътрудничи на Съпротивата. Едновременно с това младата жена отчаяно чака да получи новини от съпруга си, който е отведен в концлагер. А единственият ѝ шанс да му помогне се оказва наглед доброжелателен немски войник, на когото Жослен трябва да избере дали да се довери или не.


Докато бомбите безмилостно падат и осъждат красивото крайбрежно градче на разруха, сред която сякаш и книгите, и хората са обречени, Жослен ще трябва да изпълни мисията си и да съхрани душата на Сен Мало. Един град, който винаги ще остане свободен – докато има кой да поддържа огъня му в сърцето си. 


„Библиотекарката от Сен Мало“ е затрогващ разказ за две съдби, завинаги свързани от любовта и литературата; разказ за силата на човешкия дух и способността на думите да спасяват. Ескобар вдъхва живот на окупирания град в шеметна и проницателна проза, пресъздавайки историята на онези, които са жертвали всичко, за да се противопоставят на несправедливостта.