Бившият ни посланик във Финландия представя своето изследване върху българската текстилна промишленост от XIX в.

Премиерата на „Срещу течението“ от Мартин Иванов ще се състои на 18 април 2022.

Българският историк и бивш посланик на България във Финландия (2016-2021) Мартин Иванов публикува в края на 2021 г. своя смайващ по размах и дълбочина на детайла научен обзор за текстилната промишленост в България преди и след Освобождението – „Срещу течението: българската текстилна промишленост, 1800–1912 г.“.

Изданието, което обобщава разхвърляната в различни източници информация на тема българската текстилна промишленост в периода 1800-1912 г. и нейното влияние върху развитието на българското общество в ключовите десетилетия преди и след Освобождението, ще бъде представено на 18 април 2021 г. от 18:00 ч. в зала „Американски център“ на Столична библиотека (пл. „Петко Р. Славейков“ 4).

В събитието ще участват икономистът Георги Иванов и журналистът и философ Тони Николов.
 



Те ще разгледат мащабните промени в стопанския и социалния живот на страната, които довеждат до видимо културно и политическо съзряване на българската нация. Тя обхваща всички политически, културни и обществени изменения в страната през двете основни разновидности на текстилната индустрия — абаджийството и гайтанджийството.
 
Входът е свободен, а линк към FB събитието може да откриете тук:
https://www.facebook.com/events/512990303670231
 
С поразителна прецизност „Срещу течението: българската текстилна промишленост, 1800–1912 г.“ от Мартин Иванов разглежда в дълбочина текстилната промишленост в България и я поставя в контекста на революционните промени във всички сфери на българското общество и по-късно – държава. Промени на цялостна модернизация на страната, която търси своя път в един от най-сложните периоди в европейската история.