Българка си пи кафето с Еманюел Макрон (СНИМКИ)

Надя Кабакчиева: Шарл Азнавур направи голям концерт в България още в седемдесетте години, а не както пишат днес, че идва за пръв път

По време на Франкфуртския панаир на книгата, журналистическо-издателския късмет пак кацна на рамото на Надежда Кабакчиева – шефката на издателство „Слънце” у нас. Поради мотото на панаира тази година „Франкуфурт по френски” централната тема бе Франция. Лично френският президент Еманюел Макрон заедно с Ангела Меркел откри панаира, след което покани издатели от трийсет държави, отпечатили неговата книга, между които е и нашето издателство „Слънце”.

Издателката и журналистка Надя Кабакчиева по време на височайшата среща с Еманюел Макрон в старинният ресторант „Шварцщерн” във Фракфурт


-Вие като поканена издателка на книгата му „Революция, битката ни за Франция” , разкажете за срещата?


-Покани ни да тръгнем към площад „Рьомер” в старинният ресторант „Шварцщерн” на височайша среща. Може би защото най-пресно бе посещението му в България, той се спря по-дълго при мен и Ваня Кадийска – шефката на литературната агенция НИКА. Поговорихме си най- сърдечно и непринудено.
Остана впечатлен от „френската връзка” на издателство „Слънце”, тъй като сме публикували през годините книгите на Даниел Митеран, Силви Вартан, Ромен Гари, многотомните детски и юношески енциклопедии на „Ларус”. Написа ми и сърдечен автограф:


„За Надя, 
Благодаря за Вашето доверие и за това, че сте мост между Франция и България.
С приятелство – Еманюел Макрон”

Специалният автограф за нея


-Вие навремето, като журналистка във вестник „Отечествен фронт” бяхте направили няколко сензационни френски интервюта?

- Бяха сензация за соцвремето. При едно пътуване по линия на Българският Червен кръст до Париж, бях успяла да се добера до колосите Фернандел и Луй дьо Фюнес. Помня как Фернандел уморен от представлението в което участваше, ми даде само 5 минути, но когато разбра името ми, усмихна се с неговата емблематична усмивка и каза: „ И моята голяма любов се казваше Надя.” И разговорът ни така се удължи, че трябваше да му припомнят колко е часа.
Другата ми незабравима среща е с Шарл Азнавур, когато дойде да пее в София за пръв път в началото на седемдесетте години. А днес погрешно пишат, че ще идва за пръв път. Тогава трябваше отново да приложа амбициозна изобретателност, за да взема на всяка цена първа интервю от него и го причаках още на летището.

Изумителен е този певец, който на своите 93 години ще направи отново концерт у нас на 30 ноември. Дано да успея да го зърна пак отблизо.

Нашата журналистка по времето на соца успява да „хване” още на летището младия Азнавур, и даже го пита от каква кожа е палтото му, а той отговаря: „ От кон. ” В началото на седемдесетте години той прави голям концерт в София и момичетата са полудяли по него.


Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ