Боил Банов гневен: Бедите върху духа са нещо ужасно!

Министерство на културата води дела срещу Софийския универиситет (СУ) заради разрушен паметник на културата в Трявна

Министерство на културата води дела срещу Софийския универиситет (СУ) заради разрушен паметник на културата в Трявна. Институциите водят спор и заради Царския дворец в Балчик. Това коментира пред Нова телевизия министърът на културата Боил Банов.

"В Университета има някакъв рецидив. Някой, който се занимава със собственостите на СУ, много сериозно подвежда ръководството. Имаме проблеми с тях заради Царския дворец в Балчик. Водим дела за една къща в Трявна, която съсипаха. Това е един рецидив на немарливо и некоректно държание. Има неразбиране", обясни Банов.

"Сигналът ми го подаде моята съпруга, тя видя в социалните мрежи снимка на хора, които правят ремонт на фасадата. Такава дейности има един единствен ред - съгласуване с Министерство на културата".Относно вчерашните строителни дейности по фасадата на Ректората, той каза:

Банов не скри критиката към случая. Коментира и скандала със заснетия видеоклип в Съдебната палата. Определи това като "извращение" и каза, че отговорността е на собственика на сградата.

"Бедите върху духа са нещо ужасно, което много трудно се възстановява", категоричен е Банов.

Той каза, че въпросът за отварянето на театрите ще дадат специалистите.

"Не знам кога и аз питам. Питам докторите. Виждате, в Европа не виждаме тенденция да се преборваме с болестта", коментира още министърът.