Дуалогията „Осман” на видния турски писател Беязът Акман с подобаващ финал!

Дългоочакваната втора част на историческия роман „Осман. Любов” от Беязът Акман излезе от печат

След изпепеляваща „Любов” идва време за жестока „Война”… Във втората книга от дуалогията си „Осман” (ИК „Сиела”) турският писател Беязът Акман ни пренася отново в края на XIII век, за да ни разкаже големия финал на историята на създателя на Османската империя, която за векове наред ще е надвиснала като сянка над Европа.

В „Осман. Война” писателят отново ни връща в края на XIII век, когато Анатолия е обхваната от ожесточени войни и непрестанни кръвопролития, а в целия този варварски хаос се появява героят, произхождащ от малко княжество и символизиращ надеждата и справедливостта за своя притиснат в ъгъла народ.

Обвитата в митове история на създателя на Османската империя – Осман, продължава с още повече кръвопролития, разчистване на сметки и насилие.

Във втория исторически роман от едноименната поредица Беязът Акман проследява борбата на Осман да обедини враждуващите племена и да ги поведе на война с Византийската империя.

За целта на храбрия младеж ще му се наложи да превземе крепости, считани за недостъпни, и да се бори със зъби и нокти за своя народ, докато в крайна сметка се изправи срещу несметната имперска армия. Константинопол е готов на всичко, за да съкруши поредния самозванец и да продължи вековната си хегемония. Но колелото на историята вече се е завъртяло…

Преводът от турски на „Осман. Война” е на Елен Кирчева. Корицата е на Фиделия Косева.
Беязът Акман е един от най-известните съвременни турски писатели. Роден е през 1981 г. в Кастамону, Турция. Завършва английски език и литература в университета „Боазичи” в Истанбул, а през 2004 г. заминава със стипендия „Фулбрайт” за САЩ, където защитава докторантура.

С разработките по доктората си е приет като специален изследовател в института „Смитсониън” във Вашингтон през 2010 г. Редовно чете лекции за възприемането на исляма и турците в западната литература в Университета на Илинойс и се изявява като лектор и на международни конференции.

Множество негови публикации по темата намират място в авторитетни академични издания, а негови художествени текстове са публикувани в различни турски печатни издания. У нас Акман е познат с историческите романи „Първият ден на света” и „Последният сефарад” , които са част от поредицата „Империята”, за написването на която авторът прекарва пет години в проучвания на исторически източници.

Беязът Акман е носител на престижната награда „Яшар Наби” (2003). С „Война” Акман завършва поредицата „Осман”, чиято първа част – „Любов”, излезе на български език през 2018 г.