Директорът на Народния теаътър Васил Василев заяви пред Епицентър. бг, че в театъра е демонстрирано "фашистко поведение", извършен е "акт на вандализъм", с който "категорично е заплашен" служител на театъра.  И това няма да бъде търпяно, както и лицето, което го е извършило. 

Поводът за категоричната позиция на Василев е разразилият се преди няколко дни скандал в Народния театър, след като се оказа, че по вратата на пресаташето на тетъра Велислава Кръстева са се появили надписи "ДПС", "връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "изчезвай".

Веднага бе разпоредена проверка, а записът на камерите показал, че извършител на тази непростима вандалщита е именно Александър Морфов, който неотдавна се завърна в театъра след дълго отсъствие, породен от конфликт с предишния директор Мариус Донкин.

Морфов е потвърдил, че той е автор на хулиганщината и добавил, че не се срамува от това - било в знак на протест, стана ясно от информация в медии.

Избесняването на Морфов станало в събота вечерта след представлението на "Хъшове". Разярен той първо изкъртил табелката с името на Велислав Кръстева, а след това надраскал вратата ѝ с "ДПС, Изчезвай". Морфов е известен с невъздържания си нрав и с неконтролирани изблици на агресия. А пък почеркът на надписите издавал авторството.

"Надписите на вратата ще останат непочестени като свидетелство закатегоричната заплаха за достойнството на конкретната личност и цели социални групи. Този акт е образец на действие, което дискриминира конкретна личност личност и цели обществени групи. Този акт е образец на действие, което не може да бъде търпяно". Такава позиция разпространил директорът на театъра сред актьорите и служителите.

"Има явен сблъсък между лицето и някои политически партии. Той си има свои пристрастия. Свободен е да ги изразява, но такова фашистко поведение не може да бъде толерирано", категоричен бе Васил Василев пред Епицентър.бг.
"Това е акт на лице, което има нетърпимост към околните", допълни Василев.
На въпрос на Епицентър.бг - дали Морфов трябва да бъде уволен, Василев отговори: "Всеки има шанс да се докаже или провали! В театъра няма място за политика".

И поясни: "Велислава Кръстева не е актьор, тя е професионалист, изпълнява своите задължения".

"Омерзена съм! Аз съм член, активист на ДПС, имам своята дълга биография, и не мога да допусна, че в 21 век, в центъра на София някой ще бъде преследван заради политическите си убеждения", заяви Велислава Кръстева пред Епицентър.бг.
И попита: "Това ли е големият режисьор? Не може да оставим обществото да бъде облъчвано с такава омраза, агресия и нетърпимост!"

Васил Василев е категоричен в позицията си, че хората се раждат свободни и равни по достойнство и права. И че дискриминацията е забранено от редица национални и международни актове.

Народен театър "Иван Вазов" е национален културен институт и в него не може да се насажда език на омразата, заяви Василев и допълни: Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнования между народите".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук