Голяма загуба за българската музика! Тромб на червата погуби първия Граф на естрадата

Тромб на червата уби композитора Константин Драгнев, когото няколко десетилетия преди Влади Ампов естрадната ни гилдия нарича Графа, съобщава „Телеграф“.

Музикантът е починал на 86-годишна възраст в събота без да има сериозно заболяване,. Случило се изведнъж – получил силна болка в корема, а минути след това е издъхнал. След като дошли лекарите се оказало, че е получил инфаркт на червата, който е резултат от стесняване и запушване на кръвоносните съдове поради атеросклероза.

„Мили приятели, уважаеми колеги! С дълбока скръб ви съобщаваме, че днес, 16 септември 2017 година, след кратко боледуване от този свят си отиде музикантът, композитор и аранжор Константин Драгнев – Графа. Човекът, оставил ярка следа в българската музикална култура, извършил революция в звукозаписната индустрия на България, идеолог и създател на стотици звукозаписи за грамофонни плочи – превърнали се в памет на нацията. Поклон пред паметта му!. Така обяви кончината му мизукалната легенда поетесата Даниела Куюманова, която е и негова роднина. Нейната покойна вече свекърва Милка Драгнева – ненадминат вокален педагог, майка на съпруга ѝ Румен Бояджиев, композитор, аранжор и основател на ФСБ, е сестра на Косьо.

Константин Драгнев е роден на 5 май 1931 г., завършва музикалната академия с тромбон през 1955 г. Свири в „Джаза на младите“ (1949-55 г.), оркестър „Оптимистите“ (1955-61 г.) и оркестър „София) (1961-68 г.). Между 1968 и 1985 г, е главен редактор и заместник-директор на музикалния гигант „Балкантон“.

През това време негов началник е композиторът Александър Йосифов, който почина преди година. Двамата са творчески тандем в стотици песни, изпълнени от най-ярките звезди в естрадата.
 



Драгнев създава новото студио на „Балкантон“ през 1976 г. и инициира началото на ФСБ, като назначава във фирмата Румен Бояджиев, Константин Цеков и Александър Бахаров. Главен секретар на Съюза на българските композитори (1985-89 г.). Председател на Управителния съвет ба „Музикаутор“ от неговото основаване (1994-97 г.) и заместник – председател (1997 – 2001 г.).

Основната творческа дейност на Константин Драгнев е свързана с аранжимента: повече от 1000 песни, оркестрации на телевизионни мюзикали, балетни сюити, мюзикали, филмова музика и др.

Като познавач на старата градска песен, той е сред създателите на фестивала „Златен кестен“ в Петрич и обработва и продукциите на стари шлагери. Синът му Асен Драгнев също е известен композитор и аранжор, музикант в групите „Спринт“. „Импулс“, „Аплас“, „Кози рог“ и други.