Издателство „Изток-Запад” избива рибата с албум от невиждани РИСУНКИ на Илия Бешков на голи тела

Този албум има мистична съдба. 60 от включените рисунки в него е трябвало да се появят в шейсетте години на миналия век в Париж. Първият албум на Илия Бешков във Франция „Portrait de Ilia Beshkov”  излиза в специална серия на световни творци в 1960 година в 200 броя, предназначени само за абонати. Издател е  д-р Манюел Брюкер с предговор от Жорж Бесон и словесен портрет от Богомил Райнов. 

По това време Богомил Райнов е културно аташе в посолството ни. Прави невероятни усилия за популяризиране на българската култура в обстановка на  политическа конфронтация  и недоверие. Много от предлаганите творци  са отхвърлени като посредствени и неинтересни за френската публика, освен автентичния ни фолклор след  успешното  гостуване на Ансамбъл Филип Кутев в Париж. 

Богомил Райнов се договаря за втори, голям албум на Илия Бешков с издателство „Серкл д`Ар” и за целта в София пристига лично директорът Шарл Фелд, за да подбере рисунките. Спира се на 60 творби, главно голи тела.  Направени са негативи и пробни отпечатъци. Трябвало е от българска страна да се дадат две хиляди лева, но поради тромава администрация в добавка с политическа враждебност и недоверие , парите не са осигурени. Богомил Райнов се прибира от Франция, а проектът остава неосъществен. 

Именно тези 60 негатива са открити едва тази година в архива на семейство Бешкови.

Ето какво разказва снахата на Илия Бешков, журналистката Савка Чолакова:

„Търсех в архивите на семейството конкретни  снимки. И не ги намирах в продължение на няколко дни. Докато внезапно ми се изпречи един пожълтял дебел  плик. Какво ли има в него –помислих. Отворих го и бях  поразена –вътре бяха 60- те негативи, правени преди 60 години. Точно през тази 2017   изтичат 60 години от смъртта на Илия Бешков.  Бях слушала много за този  френски проект, бях виждала пробните  отпечатъци върху хубава  бежова хартия, но така и никой не знаеше къде са тези 60 негативи. В този момент си помислих , че няма нищо случайно.” 

Именно тези 60 негатива, запазени като непипнати, са послужили за основа на  големия албум „С рисунката правя човеци”, с който сега издателство „Изток-Запад”, прави своя удар. Освен карикатури, Бешков е създавал илюстрации за книги, гвашове от които има цяла серия „опушен период”, от Втората световна война, както  и тези рисунки, които той започва да рисува след военния преврат от 19 май 1934 г.  Тогава цензурата спира вестниците в които Бешков публикува безпощадните си политически карикатури. Тогава той с огромен хъс и бързина започва да рисува хора в бардаци, кабарета, шантани, семейните двойки в спалнята , битието на градския човек с всички страсти и пороци, осмива без да мрази, защото неговите герои са негови рожби.  Албумът включва  към 180 рисунки, издирени в музеи и колекции, които показват досега невиждани рисунки от колосалното творчество на българския творец и мислител, който се родее с най-големите световни художници. 

Представянето на албума ще бъде по време на специалната изложба на Илия Бешков в Софийска Градска Художествена Галерия на 19 септември от 18 часа. С изложбата  ще се открие новият сезон на СГХГ.


Някои от представените творби на Илия Бешков в новия луксозен албум:
 

Силвия СТЕФАНОВА, БЛИЦ