В новото Арт пространство на галерия "Даниела Стойкова" може да се разгледа последната изложба, реализирана изцяло от любители на живописното творчество. Заглавието казва всичко: „Без дом и родина –скитник по света”.

Картините са рисувани от украински бежанки, както и от българки, които работят в чужди държави.

Шейсет картини са рисувани от побягналите майки с деца, спасили се от воя на сирените и от бомбите в страшните градове, в които няма къде да се скриеш. Човешката мъка поне малко бива покрита от въздишката на рисуването, от утехата, че създаваш картина.

60 картини ни говорят с езика на изкуството за преживяването да скиташ немил-недраг по света и да не знаеш кога ще видиш  своя род и родина. Изгонени от войната те не само нямат своето ежедневие с което довчера са живяли, но и не знаят колко дълго ще понасят тази драма.

Младата художничка Даниела Стойкова докосва една културна ниша, която деликатно говори  за надежда, за взаимопомощ. Дава  убеденост, че не сте оставени сами.

Националният фонд „Култура” е спомогнал да се реализира проект като този за „Арт пространство”, насочено изцяло към любителското изкуство в живописта и в последната от четирите реализирани изложби за годината, успешно помага и насърчава бежанците и техните семейства.

Силвия РАДЕВА, БЛИЦ        

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук