Хр. Мутафчиев разкри какво е направил Асен Василев с театрите

По думите му, в актуализацията на бюджета тези пари са възстановени за сектора

1.4 милиона лева са парите, които Асен Василев отне от бюджета на Министерството на културата, за да прави икономии. Това заяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев в предаване по България он еър.

Той  допусна и хипотезата, че секторът е наказван, като е оставян без средства заради подигравките си с министъра на културата в оставка Атанас Атанасов във връзка със селфи, направено в кабинета му.

Основният проблем обаче не е в тези пари, а във факта, че ресорният министър така и не успя да вникне в проблемите на сектора в рамките на 6-те месеца, в които "Продължаваме промяната" бяха на власт, добави той.

Мутафчиев каза, че в актуализацията на бюджета тези пари са възстановени за сектора.

Той припомни, че заради ковид ситуацията беше въведена една допълнителна компонента - фонд "Работна заплата", осигурена от държавата". Чрез постановления на Министерския съвет тя се удължаваше на всеки 6 месеца, но последното такова изтича на 30 юни, а ново няма,  каза още Мутафчиев 

Най-вероятно през октомври ще започнат фалити на театри, опери, балет, коментира той, като допълни, че до тази ситуация са ни докарали "Продължаваме пътуването".