На 1 и 2 ноември в Драматичен театър “Иван Радоев” ще се проведе Националният музикален фестивал “Златният Арлекин“, посветен на Емил Димитров. Инициатор е Община Плевен. Идеята за събитието се появи след кончината на именития плевенчанин през 2005 г. и макар с две години закъснение - през септември 2007 г. първото му издание, под названието “Моите мечти”, се състоя. Тогава беше обявено, че следващият път фестивалът ще носи името на Емил.
Конкурсът за идеен проект за организацията и провеждането му бе спечелен от продуцентските къщи "Контрапункти" и "Хетероподи" в съдружие. Екипът на съорганизаторите се ръководи от Даниела Кузманова - музикален продуцент, автор на текстове за популярни песни, певицата Роберта и Росен Михайлов - хореограф и режисьор. Основните цели на фестивала са да популяризира българската музикална култура и да стимулира създаването на нови български песни, както и да допринесе за утвърждаването на Плевен като фестивален град и културен център.
Организаторите са си поставили и амбициозната задача да разширят и обогатяват във времето напред възможностите за прерастването на “Златният Арлекин” в Международни празници на музиката и изкуствата. Две са категориите, в които ще се състезават участниците в двете вечери - за българска популярна песен и за български поп изпълнител. Членове на журито са композиторите Румен Бояджиев и Александър Бръзицов, поетът Румен Николов, Роберта, Орлин Горанов, музикантът Максим Горанов и актьорът Христо Домусчиев. Голямата награда за българска популярна песен е 2 000 лева и статуетка “Златният Арлекин“, дело на художника Роман Добрев.
Георги Стоянов, БЛИЦ