Едва ли има някой, който да не е чувал за „Гангнам стайл“, BTS, „Паразит“, „Игра на калмари“, или пък за песента от откриването на световното по футбол в Катар.

Всички те произлизат от Южна Корея и по тях полудя целият свят. Някак небрежно корейската вълна (халю) ни заля, първоначално с К-поп и с корейски сериали, а след това и с други елементи от корейския медиен и продуктов износ.

Някога невзрачна страна, свързвана с война и разруха, днес Южна Корея се нарежда по международна слава редом до Китай и Япония, а за някои дори и по-напред. Но как се случи това?!

Защо вече е модерно да учиш корейски език, да се интересуваш от корейската поп култура и да плануваш пътешествия до „Страната на утринната свежест“ разказва Цветелина Борисова в „Корейското чудо халю: Как Южна Корея стана толкова популярна“.
 

Книгата представлява първото, направено в България, изследване на „корейската вълна“, която залива света през последните две десетилетия. Авторката Цветелина Борисова е учител по корейски език.

Завършила е специалностите „Педагогика“, „Кореистика“ и „Международен туризъм“ и е била на няколко обучения в Южна Корея, от които се завръща изпълнена с впечатления и желание да ги сподели. Зад гърба си има вече няколко издадени книги, посветени на обучението по корейски език.