Коронавирусът отложи и наградата Роман на годината

НДФ „13 века България“  преустанови временно  процедурата по избор на носителя на приза

Пандемията от коронавирус и въведеното извънредно положение прекроиха живота на всички ни. Те се отразиха и на дейността на Национален дарителки фонд „13 века България“. За първи път от девет поредни издания връчването на Националната литературна награда за български роман на годината се отлага.


Процедурата по избор на носител е временно преустановена  и ще бъде възобновена след отмяната на извънредното положение.  Това пише в официалното съобщение, разпространено от НДФ „13 века България“.

Карантината отложи и останалите инициативи на организацията – връчването на отличието в конкурса за написването на къс разказ „Рашко Сугарев“, както и на първата Национална награда
за изявени млади учени или хора на изкуството.  Шестимата номинирани също ще трябва да изчакат, за да научат името на победителя, който ще получи 5000 лева.

Тази година при определянето на носителя на престижната Националната литературна награда за български роман на годината от НДФ „13 века България“ направиха някои нововъведения.
За първи път имената на журито, което  оценява претендентите за Националната литературна награда за български роман на годината, се пазят в тайна.
 
От фонда предложили на Управителния съвет номинации за членове, подбрани чрез широко допитване сред литературните музеи и институти, БАН, Софийския университет, Националната библиотека и писателските съюзи.
 


Излъчените шестима експерти са определили помежду си председател на журито. Имената им не бяха оповестени не от любов към мистериозността. Идеята е да се намали натискът върху тях от страна на амбициозни автори и издатели.
 
Един от критериите спрямо членовете на журито е изискването да не са издавали собствено произведение през 2019 година.
 
Избраните имаха задачата в продължение на четири месеца да изчетат предложените книги и да отсеят шестте най-добри. Е, сега разполагат с още повече време да осмислят избора си.  
 
Критериите за кандидатстване за отличието бяха прости – да сте публикували роман през 2019 и да изпратите шест екземпляра от него (по едни за всеки от оценителите) на адреса на фонда в Лозенец.
 
Датата за обявяване на носителя на националната награда и връчването й ще бъдат обявени от НДФ „13 века България“ след отмяната на извънредното положение.