Коя е Павлина Йосева и защо иска като няма вода да пием ракия?

Какво става с хората, които успешно се появяват  в риалити форматите по телевизията?

Четири „ДА” от раз получи  Павлина Йосева  с появата си в „България търси талант” - последното му издание през декември. Тя изпълни свои хумористични стихове за разсмиване на тъжни хора в днешната ни действителност.

Вплела е в стиховете си любимия си североизточен диалект,  слушан в Шумен от баба и дядо й в детството, за да  не се изгуби в латиницата... А и при тази липса на вода, смята, че е най-добре да се замести с ракия вечер, предпазва и от грипните вируси.

Така си пийват и в Шумен, че знае ли се... Как можаха да оставят толкова язовири  поколенията  от онова време?! Да се чудят днешните как да се оправят...

-Помогна ли ти участието в „България търси талант” да осъществиш някои свои проекти?
-Разбира се, че ми помогна. Имам  четири издадени книги, а едната е комедийна: „Еротика по селски”, да разсмивам хората където ходя. Преди ме знаеха  главно в родния Шумен, а сега вече  и в други градове. Щом ме канят, веднага тръгвам, не се пестя.  Сега гостувам с два моноспектакъла: „За живота от нещата”  и „ За УбавотУ на лошотУ” в София, в културния център - галерия „Класика” на 22 януари и на 7 февруари.  

Защо точно тези два спектакъла ли? Четири години работих в Испания, каквото намеря съм работила, там също е трудно, навсякъде е трудно, навсякъде хората имат проблеми.  

Затова трябва да намираме винаги „на лошоту убавоту”...така го знам от баба ми и прабаба ми. Върнах си се тук, защото  искам да правя това, което ми носи радост – да пиша смешни и тъжни стихове и да изпълнявам моите спектакли. Все пак съм завършила  режисура и операторско майсторство. 

Да добавим, че Павлина Йосева с никнейм Пинче е носител на три национални литературни награди. Член е на Съюза на шуменските писатели и на Санкт Петербурския писателски съюз.

А когато не пише, рисува – има осем самостоятелни изложби и у нас, и в чужбина, че и картините й се продават. Та така,  потънала  в радостта на творчеството, тя няма време нито да страда по стари  любови, нито да се тюфка, че все няма и няма пари, нито да се вайка по несбъднати мечти, а просто си поставя единствения въпрос как да се излезе от положението и да се продължава напред. А затова най-полезна работа и върши  хуморът.  

Иска да ни предаде и на нас, зрителите на моноспектаклите й, тази своя радост, та и мрачният ден да стане хубав. Кани ни утре 22 януари  от  19 часа на „ул „Юрий Венелин” 32 заедно да се посмеем.
 
СИЛВИЯ РАДЕВА, БЛИЦ


Част от моноспектакъл на Павлина Йосева-Пинче