Мара Латева смело стъпи в центъра на Виена с изложбата си „Синхрон”, в галерията за съвременно изкуство Щайнер

Така както смело стъпи насред ковит кризата и отвори врати на нова художествена галерия на ул.„Раковски” 62.в София, така успя да стигне и във Виена, от два дни след откриването на изложбата й във Виена, в двата салона на старинната улица „Курентгасе” 4 в центъра на австрийската столица, е постоянно оживено.

Живописната експозиция на българката е от 15 маслени картини, както и от 6 скулптури, понеже първата й специалност е скулптор.
Питам художничката Мара Латева, чувства ли се кризата във Виена?

-Кризата си е в цял свят. Никой не може да я избегне. Но ако чакаме да свърши, животът ни ще отмине на място.
Още навремето, когато отворих в родния си град Хасково школата „Модулор” за рисуване за малки и големи, започнах да правя пленери, конкурси, изложби. Хората идваха, защото изкуството е необходимост, душевна необходимост.

И в най-лошите години, изкуството винаги е помагало на хората да намират упование, да могат да живеят . Казал го големият писател Камю :, изкуството и само изкуството имаме ние, за да не бъдем убити от истината.


Нали гледам в София, хората спират пред витрините на моята галерия и просто гледат. Каня ги да поседнат вътре в галерията, да разгледат. Дечица искат да рисуват, идват и взимат уроци. Жал ми е, че българите много се притесняват да влизат в художествени галерии.

И не е вярно, че не се интересуват от картини. Интересуват се. Просто хората не могат в тази тежка криза да отделят пари за картини. Болно ми е, мъчно ми е, защото влизат боязливо, а аз не искам непременно те да купуват, а да поседят, да поговорим, да ме разпитват.

Всеки месец ми е трудно с наема, с тока, но се задържах повече от година, аз си знам... Мъъъничко да си отгоре, след като  си платиш наема и разноските, пак си благодарен.

Във Виена? Тук, хората са свикнали да влизат в художествените галерии, те посещават, разглеждат, това е нормално.
Въпрос на навик да посещаваш изложби. Щайнер е между най-престижните галерии за модерно изкуство.
Защо нарекохте вашата изложба във Виена „Синхрон”?



Синхронът е всичко от което се нуждаем, когато вършим всяка работа.

А всяка работа се върши от екип. При нас – художник, галерист, техници, осветление, реклама. Като при всяка работа. Затова целият екип трябва да е в синхрон, да помага във веригата.

Не смятам, че има културна криза, ако и артисти, и писатели, и художници продължават да работят. Никой не е за завиждане днес в областта на културата, но самият факт че се твори, обнадеждава и останалите хора.

Творецът е щастлив, че прави с любов своята работа, другото получава от публиката".
Смисълът на живота ни е да има синхрон между хората, за да вървят напред.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ


Откриването на изложбата от Мишел Щайнер, с бялото сако