Рисунки на Атанас Яранов и скулптури на Вежди Рашидов представя най-новата експозиция в арт галерия "Вежди". Изложбата ще бъде открита на 15 април /петък/ 2022 г. в 18 часа.

В модерното вип арт пространство на ул. „Симеоновско шосе“ 97к са подредени 16 непоказвани досега рисунки на Яранов и цикъл „Глави“ от 8 скулптури на Рашидов, които за първи път се представят пред българска публика. Известно е, че близко приятелство е свързвало двамата творци в младите им години. Ето какво разказа Вежди Рашидов при подреждането на експозицията:


„Атанас Яранов е един от най-знаковите и най-разпознаваемите като стил и емоция български живописци. В младите ни години бяхме неотлъчно заедно с него – и в ателиетата, където обсъждахме творбите си, и в приятелски кръгове, където дискутирахме творческия процес.

Последната ни мечта преди неговата кончина през 1988 година беше да направим двамата заедно изложба, за която имахме покана от Академията „Лалиткала“ в Делхи. Тази мечта бе помрачена, защото коварната болест на Яранов прекъсна пътя ни заедно към Индия… Тази изложба бе осъществена от мен и от нашия общ приятел Георги Трифонов.

Атанас Яранов остава един от най-търсените и обичани български художници, една от най-ярките фигури в българската живопис, от чийто талант ние всички се учехме на творчество и висок морал, който той носеше в себе си като учебник“.