„Окото” ни гледа от три хиляди години

Неслучайно за художничката Мара Латева казват: „Царица на камъните”

Ще го видите в изложбата „Мистериозна Тракия” на Мара Латева до 30 май -  ул „Кракра” 4А - зала „Сезони”.

Неслучайно за художничката Мара Латева казват: „Царица на камъните”. Докато гледаш картините й от светилища на траките, усещаш древните камъни - цялата им грапавина, удивителен сив цвят и тяхната вечност. Те помнят, говорят ни. 

А „Окото” е сътворено точно от скалните камъни в култово духовно светилище.

Дали е фантазия и приумица на природата, дали е служило на  древните тракийски хора, дали са определяли  по него равноденствието, дали чрез него са оцелявали? А може би са се молили и  благодарили на своите мистични богове и на Слънцето.

Както е и в картината „Мадарският конник”, това изумително творение в скалите, единствено в Европа, което и днес буди същата емоция на внезапно учудване и трепет пред вечността. 

В работите на художничката, често  си казва думата нейната първа специалност скулптурата. Чрез уловено бурно движение, тя  те отпраща към предполагаемата  развръзка като в картината „Тракийска колесница”, „Аленият конник”, „Прегръдката”,  Митичният Орфей.

Мара Латева  ни представя обреди и места боготворени от траките, каквото е каменното светилище „Фалос” в Ковил, Крумовградско, където семействата са ходили в търсене на лек  за плодовитост, Към богинята Бастет, Слънчевият Бик,  кипящият живот в хилядолетията преди Христа.

Даже е обърнала поглед и към  монети, сечени през 26-37 година с които са си служили хората по тези земи  по времето на  тракийскиия цар Реметалк III  и последен владетел на Одриското царство.

Монетите, сечени от последния цар Реметалк III

Другите й картини навлизат в мистерията на гробницата до село Мезек, от края на четвърти век преди Христа. Известното ни днес вино Мезек също се произвежда в тази област.

Показва ни покоя на царската „Свещарската гробница” с изумителните кариатиди от трети век преди новата ера,  както и царската „Казанлъшка гробница.

Казанлъшката гробница

В 35 картини и 18 скулптури  в салон „Сезони” на културен дом „Сердика” художничката Мара Латева е намерила свой език за пресъздаване на хилядолетното ни минало, чрез характерна техника и комбинация от материали.

В добавка звучи и красивата музика на композитора Красимир Захариев, написана за Тракийската ни древност. Ще почувствате гордост от силата и скромността на хората на които сме потомци.

Силвия  РАДЕВА