Първата плоча на църквата “Св. Петка Търновска” бе отлята днес във Велико Търново, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ във Велико Търново.
Мястото, където ще се изгради храмът, бе осветено от отец Славчо, който положи и първия камък на строежа. Инициативата за построяването на църквата на квартала "Картала" датира от близо три години, 8 души решават да бъде изграден параклис във великотърновския квартал. Създаден е и инициативен комитет за построяването на храма. Общината е предоставила парцел, благодарение на което гората ще бъде превърната в парк към църквата. Първоначално инициаторите са искали храмът да носи името на света Петка Българска. По настояване на владиката Григорий пред Св. Синод светицата вече се изписва като Петка Търновска. На 14 октомври – Деня на Св. Петка в продължение на две години, се прави курбан на мястото, отредено за църква, като идеята е така да бъде поставена традицията на Петковден жителите на “Картала” да празнуват празник на квартала. От инициативния комитет призовават гражданите, които желаят да направят дарение за изграждането на храма да го правят освен с пари и в натура. „Българинът вече е обезнадежден да дава дарение, защото не вижда къде отиват средствата и сме изключително предпазливи при събирането на парични средства”, коментира Йордан Цветанов, който е един от членовете на църковното настоятелство.
Цветанов изрази убеждението си, че до три години църквата ще бъде изградена, но без стенописи и олтар, защото са най-скъпи и допълни, че ще бъде голямо удовлетворение, ако успеят да постигнат и това. /БЛИЦ