Почина прочутият пловдивски художник Балзак, майстор на пейзажите

Иван Ташков страдаше от коварно заболяване, но до последно не му се даваше

На 77 години умря майсторът на магическите пейзажи пловдивчанинът Иван Ташков-Балзак, който е родом от село Ново Ляски, съобщава "Топ Преса".

"На 4 април ни напусна един страховит татко, създател и човек, завещал ни силата да сътворяваме хубостта в живота, да оценяваме значимите неща и да бъдем почтени хора. Завинаги ще останеш в сърцата ни, баща! Мир на душата ти", сломен е синът му Атанас Ташков.

Иван Ташков-Балзак страдаше от коварно заболяване, но до последно не му се даваше. "Мечтата ми е да направя триптиха "Мизия, Тракия и Македония", разгласи 77-годишният творец, когато бе почетен на 10 януари т.г. с годишната премия на изложба "Ромфея".

 

Месец по-рано той откри огромната си галерия с 44 платна "Пейзажите на моя роден край". Макар да живееше от дълги години в Пловдив, в картините му доминираха хубостите на Пиринския край, защото Иван Ташков е роден в Гоцеделчевско.

Само преди три месеца той повдигна високо меча "Ромфея" и се зарече да направи още една огромна галерия. Коварната болест му попречи да я реализира.

"Псевдонимът Балзак ми го дадоха другари по време на галерия в София. Казаха, че рисувам с лекотата, с която създателят на "Йожени Гранде" написа. Той е занимателен, занимателен, обстоен, изпипва детайла. Творил е най-вече нощем, аз също рисувам по това време", изясни художникът.

Изпод четката на Иван Ташков са излезли над 2000 картини. "Не съумях да обрисувам моите родители, родния ми дом и самия себе си", призна наскоро самият създател. Казваше, че за него е значима земята. Затова в платната му няма небе.

"Не се въздействам от никого. Искам да съм аз и единствено аз", обясни художникът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук