Едни от най-красивите средновековни царски златни бижута ще смаят догодина парижани. Преславското злато ще блести в Лувъра. То ще бъде част от уникалната изложба "Епохата на българските царе от ХIII до ХIХ век", която се организира по повод българското председателство на Европейския съюз, научи "Стандарт".
Блясъкът на Велики Преслав ще е акцент в експозицията. Тя ще представи могъществото на цар Симеон Велики и Златния век на България. Ще бъдат показани съкровища, документи, предмети, свързани с владетелите от Първото българско царство.

Делегация от Лувъра вече е у нас, за да подготвя втората българска изложба. Зам.министърът на културата проф. дфн Боряна Христова прие вчера Александър Баралис, археолог, Яник Дюран - директор на Департамента за произведения на изкуствата, Яник Линц - директор на Департамента за ислямско изкуство, г-жа Шарлот Мори от Департамента за ислямско изкуство и г-н Алберто Виал - дипломатически съветник на президента Лувъра Жан-Люк Мартинез. Заедно с тях в срещата участваха френския посланик Н. Пр. Ерик Льобедел, представители на Френския институт в България и на Националния археологически институт с музей при БАН, както и директори на дирекции и експерти в Министерството на културата. Днес експертите от Лувъра отиват във Велики Преслав, за да уточнят на място с кмета Александър Горчев и историци, проучвали двореца и легендарната Златна църква на Симеон Велики, експонатите, които ще участват в изложбата.  
Втората българска изложба в Лувъра бе договорена през март миналата година, когато бившият министър на културата Вежди Рашидов разписа 5-годишен договор с Жан-Люк Мартинез. 

Документът гарантира на България в следващите пет години активно сътрудничество със световния музей в областта на научните изследвания на гръцки, етруски, римски антики и ориенталски артефакти, сътрудничество в борбата срещу незаконния трафик на културни ценности, продължаване на българо-френската археологическа експедиция "Аполония-Понтика" в Созопол с участието на Националния археологически институт с музей при БАН и на изтъкнати френски изследователи и обмен и обучения на специалисти от двете държави. По време на българското председателство Лувърът ще прати у нас изложба с шедьоври от Ренесанса.