Търсят се български и чужди инвеститори за реставриране и експониране на уникалния тракийски град Севтополис, който сега се намира под водите на язовир "Копринка". Това заяви на пресконференция арх. Жеко Тилев. По думите му стойността на кръговото съоръжение ще е 150 млн. евро.

Според кмета на Казанлък Стефан Дамянов финансовата криза няма да се отрази негативно за реализиране на проекта. По думите му, в момента в града е влязъл крупен инвеститор, който осигурява 170 млн. лв. 
Отделно ще са необходими няколко милиона за консервация на самия обект Севтополис, както и пари за развитие на целия район.
Работна група е направила предложения за три основни задания по проекта „Севтополис”. Групата се е обединила в становището си за изпълнение на кръгово съоръжение и изпълнение и възстановяване на самия тракийски град „Севтополис”. Комисия вече е излязла с предложение Министерството на културата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и община Казанлък да възложат изработването на общ устройствен план за Долината на тракийските царе. След разкриването на гробницата на цар Севт туристите са се увеличили от 23 000 на 140 000 души годишно, каза Дамянов.
По думите на първия иследовател в Долината на тракийските царе Мария Чичикова реализирането на проекта ще доведе до превръщането на района в международен център за обучение в областта на тракологията. По думите на проф. Тилев, няма друг такъв български проект, който да е толкова популярен в света. В момента той се представя на изложба в Барселона.
Десислава Вангелова, БЛИЦ