Тези моменти, когато почине някой специален човек, са специални. Слушам все едни и същи приказки, когато някоя актриса почине, сякаш става въпрос за един и същи човек. Не искам да съм част от тези оплаквачки. Таня не заслужава това.

Това заяви в ефира на БНТ и предаването "Още от деня" режисьорът проф. Пламен Марков след смъртта на великата българска актриса Татяна Лолова. 

"Тя беше много щедра и широкоскроена, но заедно с това и много специфична. Имаше много контакти, но малко близки хора около себе си. Таня имаше постоянно желание за промяна и авантюра", каза той.

"Актьори от нейната величина си мислят, че ги вземат малко за хахо-хихо. За нея беше важно да се докаже и като драматична актриса. Тя си знаеше цената", заяви режисьорът. 

Марков разказа носталгично за една от постановките му, в която е участвала Лолова - "Жулиета, Жулиета":

"Две от актрисите се събличаха голи. Беше доста естетична пиеса. Тогава тя дойде при мен и ми каза: "Пламене, защо те двете се събличат, а аз не." Тя вече беше минала 60 години. Таня обаче настоя. Каза, че не може всички актриси да се събличат, а тя не. Каза ми, че го е решила, само да измисля къде. Така и не се случи това", заяви той.

Марков призна, че си спомня за нея с едно светло чувство. "Тя успя да направи публиката завинаги своя. Не лъжеше аудиторията, правеше всичко карнавално и интересно", каза режисьорът.

Преди 10 дни се чухме и й казах да ми дойде на гости, тя обаче ми отвърна, че няма да е скоро, но се радва, че има къде да отиде и, че е поканена от него.