Рашидов настоява: „Аполония“ да се измести на о. Свети Кирик, Созопол е претъпкан

По думите му това няма да е евтино, а превръщането на острова в арт-център може да стане с европейски пари

Фестивалът „Аполония“ да се измести от центъра на Созопол на остров Свети Кирик. Такава идея обмислят сериозно в Министерството на културата, което управлява собствеността там.Идеята е градчето да диша по-спокойно в разгара на летния сезон. Намеренията разкри министърът на културата Вежди Рашидов, цитиран от "Флагман", по повод, че Община Созопол иска й бъде прехвърлена собствеността на друг остров - Свети Иван.

„Не знаех, че искат Свети Иван, но ние имаме планове за о. Свети Кирик. Трябва да реновираме старата сграда на военното училище. Можем да направим музей на подводната археология там“, заяви Вежди Рашидов, който през последната седмица е подложен на силен натиск да подаде оставка заради непремерено изявление спрямо журналист от БНТ.

Той добави: „Фестивалът „Аполония“ е по-добре да се премести на Св. Кирик. Така ще освободим центъра на Созопол от огромния брой туристи на малко пространство в разгара на лятото. Градът ще диша по-спокойно“.

По думите му това няма да е евтино, а превръщането на острова в арт-център може да стане с европейски пари. Идеята явно е в зародиш, защото Рашидов каза, че все още обмислят по коя европрограма да е евентуалното финансиране.

Според министъра това следва да стане през Министерството на културата. „Впоследствие ще го актуваме на общината“, каза още Вежди Рашидов по отношение на остров Свети Кирик.

Той покани на разговор кмета на Созопол Панайот Рейзи, за да обсъдят евентуалното прехвърляне на собствеността и на остров Свети Иван. Общинският съвет в града гласува в края на май т.г. искане към държавата за това.