Само в "Шоу"! Целувка кара Йоана Буковска да си забрави репликите

5-6 пъти е рязала косата си заради професията

След първата целувка актрисата Йоана Буковска си забравила текста от вълнение. „Забравих си текста! Защото тя беше непредвидена, като всяка първа целувка”, споделя самата тя преди време. А във въпросния конкретен случай тя е била на сцената, за да изпълни ролята на Жулиета. Целувката, разбира се, била от Ромео!

Всъщност Йоана Буковска винаги разкрива неподозирани факти от живота си и на сцена, и извън нея, просто защото за нея да бъде честна с публиката, е водещ фактор. А цялата палитра истинност в нея видяхме и дори почувствахме в образа й на Виолета Захариева от хитовия български сериал „Откраднат живот”. Това е и един от образите, в името на който Йоана взема кардинално решение да промени драстично външността си. Тя отрязва косата си толкова късо, че успява за секунди да разтърси аудиторията. Но целта е постигната – по-реалистично пресъздаване на образа.

„Общоприета максима е, че
когато една жена си отреже косата,
това винаги е вид ново начало


опит да рестартираш живота си, да „скъсаш” с миналото”, казва Йоана. И добавя нещо много интересно по този въпрос:

„Мисля, че ми се случва за 5-6 път, като това е третият, когато го правя заради професията си. Това е силно изразно средство, което ти дава различно усещане, но е проблем при някои от другите роли в момента, защото тази визия не подлежи на моделиране, както дългата коса. Но тук на помощ в театъра идват перуките и шапките. Затова напоследък се шегуваме, че тази вечер ще влизам „в косата”, а не „в кожата” на поредната ми героиня...”.



Частите на пъзела в личния й живот са подредени

В личния си свят обаче частите от пъзела за актрисата са много добре подредени. След като среща властелина на сърцето си в лицето на съпруга си Иван Давидов, чаровната актриса дори измисля като по детски миниприказка за него, която озаглавява „Как се появило И-краткото”.

„Имало едно време едно тъжно и самотно И, на което все нещо му липсвало, но никой не знаел какво е то. Никоя от другите букви не разбирала защо то тъгувало и бледнеело, като всичко си му било на мястото. Докато един ден, точно в нощта на Нова година, когато се сбъдват желанията, до него се приближило едно друго И, хванало го за ръка и те тръгнали заедно в тъмата. Тогава нашето тъжно И, открило какво му липсвало и се усмихнало – Й!”, гласи приказката. А иначе

двамата се събират на една Нова година
историята след това прилича много
на някой сантиментален роман.


Мъжът в живота на Йоана Буковска – Иван е бизнесмен, много далеч от артсредите и актьорството. Той е експерт в европейските проекти в България, шеф на австрийска фирма в София. Сериозен, стабилен мъж, който е успял да спечели сърцето на една от най-големите бунтарки в родния театър. Защото Йоана Буковска държи на принципите си не само в личния живот, но и на сцената. Крайно естествена и болезнено откровена, актрисата нерядко предизвиква срещу себе си доста нечистоплътни клевети и всевъзможни истории. Но хич не се влияе от сюжетните линии в тях!

За Буковска животът е една безкрайна борба и доказване.

„Една жена е силна, когато знае, че може да разчита само и единствено на себе си. С риск да прозвучи феминистки – когато вярва в собствените си възможности, без да е зависима от пари, протекции, власт или мъж. Но една жена се чувства пълноценна, когато вижда красотата си, отразена в очите на мъжа до себе си, когато не се страхува да падне, защото знае, че има кой да й подаде ръка”, разсъждава актрисата.


Баща й Христо Буковски има специално място в сърцето й 

В живота на Йоана Буковска има и още един много специален мъж – Христо Буковски! Това е човекът, когото тя нарича „татко”, без той да е биологичният й баща. Носи и неговата фамилия.
„Аз имам двама сина от предишен брак, но още съвсем малка тя ме помоли да ми казва „тате”. Много добър, всеопрощаващ и мил човек е Йоана. Тя е моята сбъдната мечта да имам дъщеря”, откровен е бащата на актрисата, чиято визитна картичка са книгите – и постоянният стремеж да повдига духа на българите с изнасянето на документи и историческа фактология, прикривана умишлено във времето. Той е писател и някогашен журналист.
„Минал съм през много трудности. Отгледал съм три деца. Ожених се на 25 години. Не бях навършил 26, когато вече имах син. Година и половина по-късно вече имах втори син. След това дойде и Йоана. Това бяха години наред, в които трябваше много да се работи, за да мога да отгледам децата. Големите книги и сериозните изследвания просто се трупаха – едни огромни папки, които аз сега реализирам една по една. Никога не ми е било лесно. Не съм получил като наследство жилището си. Сам съм го изградил. И в него и досега продължавам да работя”, бе до болка откровен в интервю за народното издание преди няколко години бащата на Йоана.

Подготви Анелия ПОПОВА