“Интересното при изследването на целия скелет на Самуил е лошото счупване на двете му предмишнични кости – лъчевата и лакътната, което е довело до почти пълното осакатяване на ръката, а освен това лошо са счупени и костите на лявото слепоочие”. Това каза във Велико Търново член кореспондент Йордан Йорданов, директор на Института по експериментална морфология и антропология при БАН, предаде кореспондентът на БЛИЦ във Велико Търново.
Пластичната реконструкция на цар Самуил е направена по гипсово копие на скелета му, предоставено от директора на НИМ Божидар Димитров. Антропологът е изследвал костите на цар Самуил и е изготвил антропологичния анализ и гипсовата отливка на главата на българския владетел, копия от които вече са собственост на родния му град Полски Тръмбеш.
Изхождайки от опита на учена при извършване на множество съдебно-медицински експертизи, може с почти стопроцентова сигурност да се заключи, че и двете наранявания са настъпили вследствие на удар в областта на главата с тъп предмет, при което цар Самуил се е опитал да се предпази с ръка. /БЛИЦ