Когато радиотелескопите на програмата SETI засичат необикновен сигнал, учените от международния екип го изследват и стигат до изумително заключение. Източникът на сигнала е извънземен разум. А още по-невероятното откритие е, че представители на изпратилата посланието цивилизация са се насочили към Земята.

Космическият обект, наречен от учените Фанес, ще мине покрай нашата планета след по-малко от три седмици. Световните лидери вземат решение да изпратят на космическа мисия шестима астронавти и учени, които да установят контакт с извънземните. Сред тях е и Томаш Нороня – в ролята си на водещ криптолог. Португалецът е изправен пред най-голямото предизвикателство в живота си. Наред с напрежението от трескавата подготовка и отговорността на мисията той е измъчван от съмнения пред неизвестността. Предстоящото историческо събитие повдига важни и сложни философски въпроси не само за него, но и за цялата научна общност. Дали Вселената е резултат от случайност? Защо съществува? Защо ни има нас? Има ли други разумни форми на живот в необятната космическа шир? И ако да, как биха били настроени към човечеството?
 



Жозе Родригеш душ Сантуш е водещ на централните новини, военен репортер, бестселъров автор и университетски преподавател. Сантуш се нарежда след най-популярните и уважавани личности в Португалия. В същото време, славата му отдавна  надхвърля границите на родната му страна.  Авторът е носител на авторитетни международни награди като репортер, а романите му се радват на огромен успех.  
Жозе Родригеш става известен като писател с романа „Кодекс 632“, който се превръща в литературна сензация и бестселър №1 за 2005 година в Португалия. Завладяващата история за истинската самоличност на Христофор Колумб скоро е издадена и в редица други страни като Испания, Италия, САЩ, Русия, където също има много голям  успех. С „Божията формула“, Сантуш се утвърждава като водещо име в съвременния европейски интелектуален трилър. По покана на издателство „Хермес“ и във връзка с премиерата на българското издание  на романа, авторът гостува в страната ни. Големият читателски и медиен интерес към книгите му става причина и за последвалите още две посещения на португалеца.  Те са свързани с публикуването на други два негови романа - „Седмият печат“ и „Последната тайна“.
   
Многобройните почитатели на Сантуш често изтъкват като най-силна страна в книгите му обективния анализ на интересни теми, които засягат съвременното общество. Във всяко заглавие от поредицата с главен герой професорът криптолог Томаш Нороня авторът ни поднася синтез от пространни проучвания на най-различни актуални въпроси: научните доказателства за съществуването на бог („Божията формула“), екологичните проблеми и ядрената заплаха („Седмият печат“), ислямския радикализъм („Божият гняв“), истинската самоличност на Исус Христос („Последната тайна“), световната финансова и икономическа криза („Ръката на сатаната“). Разбира се, всичко това е умело вплетено в поредните приключения на симпатичния Томаш Нороня.