„Смъртоносна академия: Последното дипломиране“ от Наоми Новик: за да завършиш училище, трябва само да оцелееш

Време е да се завърнем в Академията за една грандиозна битка на живот и смърт във втората книга от феноменалната фентъзи поредица

След успеха на първата част от фентъзи трилогията „Смъртоносна академия“ от бестселъровата авторка на „Изтръгнати от корен“ Наоми Новик идва времето за зашеметяващото продължение, в което призракът на „Последното дипломиране“ е надвиснал над учениците в Магьосническата академия. И то съвсем буквално.

В „Смъртоносна академия: Последното дипломиране“ носителката на награди „Хуго“, „Небула“ и „Локус“ за най-добър роман повлича почитателите на dark academia жанра на още едно мрачно и пристрастяващо пътешествие из дебрите на опасен и жесток свят, в който, за да завършиш трябва просто да оцелееш.

На добър час! 

Не е лесно да учиш в магическа гимназия, която активно се опитва да те убие всяка секунда в продължение на четири години. Но и с това се свиква. Свикваш, че ако не внимаваш, всеки момент можеш да бъдеш изяден от някое зловредно. Свикваш никъде да не ходиш сам; да не се доверяваш на храната в столовата и винаги да си нащрек. Все пак не можеш да очакваш някой да ти се притече на помощ.

Ел – или Галадриел, както майка ѝ е имала неблагоразумието да я кръсти – е една от малкото късметлийки, успели да се доберат до последната година в Академията. След години на избягване на зловредни, зубрене на заклинания и изучаване на древни езици тя най-после ще излезе от това отвратително място. Звучи лесно, нали? 

С нея ще бъдат и новите ѝ съюзници, които Ел още не смее да нарича приятели. И Орион. Той може и да я дразни с всяка думичка, която излиза от самодоволната му уста, но освен това е добър и мил. И е един от малкото, които се отнасят с нея като с човешко същество. 

Изправена пред смъртоносен ритуал, след който малко от учениците оцеляват, Ел е решена да се измъкне от ужаса на Академията веднъж завинаги. С всеки изминал ден обаче задачата ѝ става все по-трудна, защото училището изглежда е развило особен апетит към нея. 

Но правилата са ясни. Мнозина ще загинат преди завършването, а онези, които разполагат с най-голямо количество талант и магически ресурси, ще оцелеят. Ако искат да подсигурят светлото си бъдеще – и живота си – Ел и нейните приятели ще трябва да преминат през залата за дипломиране и да победят Магьосническата академия в собствената ѝ игра. А за да го направят, ще трябва да нарушат всички правила.

„Последното дипломиране“ е втората част от феноменалната фентъзи поредица „Смъртоносна академия“, която проследява историята на тъмна магьосница, чиято съдба е завинаги да промени облика на магията. Наоми Новик създава мрачен, нюансиран и изпълнен с вълшебство свят, различен от всичко, което сте чели до момента. А спиращият дъха финал ще ви остави в очакване на последната част от историята.