Новата кабелна телевизия „Първа програма“, която ще бъде достъпна от 9 септември 2019 година, ще върне спомените за най-знаковото събитие в българската музикална история – „Златния Орфей“. 
 


Международният фестивал, който прочу България в целия свят и доведе на родна сцена световноизвестни имена като Ал Бано и Ромина Пауър, Джеймс Браун, Джани Моранди и десетки култови изпълнители на популярна естрадна музика, ще оживее на синия екран, благодарение на новия телевизионен проект.

„Първа програма“ е инициатива за национална кабелна телевизия с покритие в цялата страна, чиято цел е да върне спомените за живота преди 1989-а година с автентични кадри, които нито една друга телевизия в България няма да покаже.

От началото на септември зрителите ще могат да се насладят на богата културна програма, с много български филми и сериали, както и на спомени за уникални предавания и кинопрегледи. 

Една от основните насоки в програмната схема ще бъде именно музикалната програма. Развлекателната концепция на „Първа програма“ ще предложи алтернатива на съвременната българска музика.

Вместо разголени мацки, татуирани рапъри и текстове, лишени от смисъл, новият канал ще бъде изпълнен с  качествена българска музика, промотираща автентична музикална наслада.

Освен богата музикална програма, телевизията ще предложи още много изненади за носталгиците. 

Това, което прави ретро телевизията наистина уникална, е че тя ще функционира на кооперативен принцип.

Зрителите ще могат да участват заедно с продуцентите на новия кабелен канал, изпращайки снимки, видео кадри и разкази от първо лице за онова време. Като съавтор на телевизионната програма, всеки ще има възможността да гласува кой филм да бъде излъчен, а по-творчески настроените фенове дори ще имат шанса да развиват свое предаване.

За най-активните създателите на телевизията обещават специални награди и висока оценка на труда им.