Десет песни ще участват в конкурсната програма на „Бургас и морето“, след като журито на фестивала изрази становище, че песента „Светъл лъч за мен“ не следва да бъде оценявана, тъй като е нарушен регламентът на фестивала. 

Според него „Нова песен е тази, която до датата на обявяване на финалните конкурсни песни, участващи в „Бургас и морето“, не е тиражирана, разпространявана, публикувана и публично изпълнявана.“

До решението се стигна след поредица сигнали, че песента е качена за известно време в YouTube, пише "Флагман". 

Публиката в залата няма да има възможност да гласува, тъй като индивидуалният код ще бъде блокиран.

Тази година конкурсът чества 50 години от създаването. В Летния театър от 20.30 ще премине неговото 40-то издание. Ще бъдат присъдени 3 награди - на журито, на публиката, както и от онлайн гласуването. Председател на журито е Йорданка Христова. 

Водещ на конкурса ще бъде актрисата Здрава Каменова. 

Първото издание на „Бургас и морето“ е през далечната 1973-а година.

Рециталът на фестивала тази година ще включва изпълнения на песни печелили конкурса през неговите последни 5 издания.

Композиторът Стефан Диомов заяви пред БНР: "Остана единственият фестивал, създаден от една Община, която не се умори да поддържа този конкурс. Много е важно това. Имаше затруднения, аз съм взел участие във възстановяването на конкурса. Много трудно беше. Горд съм, че толкова много години съм отдал на този конкурс"

Възраждането на конкурса е факт.  Тази година ще има нова сценична визия.Поканили сме един много интересен бургазлия, който работи в тази посока. Това е Красимир Марчев. Ще има много интересни хора в журито, добави Димитър Маджаров, директор на ОП" Летен театър, фестивали и конкурси".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук