Шестгодишният Владислав Каинов от 1 „д“ клас на СУ „Емилиян Станев“ е прочел 111 книги през лятото. Любознателният ученик беше награден с голямата награда в категория до 10 години от кампанията „Ела в библиотеката“. Форумът се провежда за шеста поредна година и събира все повече любители на книгата, пише "Борба".

„Хубаво ми е да чета, за да мога да се справям по-добре в училище. Любимата ми книга е за костенурката Франклин. От малък мама и татко ми четат. С книгите децата разкриват нови светове и думи. Така развиваме мозъка си, ставаме по-добри, любознателни и умни“, сподели малкият Влади.

В категорията от 11 до 14 години  беше отличена Ваяна Николова от 6 „б“ клас на СУ „Емилиян Станев”. Тя е заела 34 книги за периода на кампанията, а по време на награждаването поздрави другите участници и гости с музикално изпълнение на цигулка.

Във възрастова категория от 15 до 17 години награда беше връчена на Деница Владева, ученичка в 12 клас на ПГТ „Д-р Васил Берон“. За периода на кампанията на картона й са регистрирани 68 записани книги, което я прави първенец в нейната възрастова група.

Инициативата „Ела в библиотеката“ се провежда под патронажа на председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов. От 1-ви юни до 15-ти септември всички ученици, читатели на Регионална библиотека, се включиха в надпреварата, като кампанията имаше за цел насърчаване интереса на младото поколение към книгите. По този начин организаторите провокираха подрастващите да четат и да обогатяват своята култура и грамотност.

„Движението е свобода, но книгата е пълна свобода. Четете и се радвайте на живота“, обърна се към всички Венцислав Спирдонов. Той благодари на учителите и ги поздрави за техния празник.

На тържественото награждаване бяха връчени Специални награди. За личен пример организаторите отличиха Людмила Тодорова – учител в ОУ „Димитър Благоев”. Награда за устойчива работа беше присъдена на Кристина Димитрова, преподавател в занималня „Интелекти”. Носител на Награда за активен посланик на библиотеката организаторите връчиха на Янка Ангелова, технически сътрудник в СУ „Вела Благоева”.

На мероприятието бяха присъдени колективни награди, наречени тематично „Моето четящо семейство”. Първата беше за Габриела Голишева и Даниела Грънчарова-Голишева. Втората отиде при Михаил и Вероника Димови.

Специална награда организаторите връчиха и на един от най-малките читатели на библиотеката за 2022 г.- Георги. Той се дойде, за да получи наградата си  с неговите майка и баща Василена и Румен Антонови, както  и с баба си Светла Георгиева.

Следваща награда, наречена „С приятели на библиотека” беше връчена на Жанет Георгиева, Виктория Даалиева, Михаела Чолакова, Стела Тодорова и Деница Косева, всички възпитаници на СУ „Емилиян Станев“.

Традиционно организаторите бяха подготвили специални награди за най-малките читатели от предучилищна възраст, които посещават библиотеката с помощта на своите родители. Те бяха за Теодор Асенов, Елена Виткинова и Петър Армянов. Също бяха излъчени и специални награди за активен принос на учители от детски градини и родителски кооператив.

Те бяха присъдени за Надя Каинова, Десислава Мучинова и Николина Колева, учители в Детска градина „Ален мак”, а преподавателите Росица Ивановска и Мария Балабанова от родителски кооператив „Слънчева пътека” бяха също наградени за заслугите и приноса им към дейността на Детски отдел.

Наградата за устойчив читател отиде при Преслав Йорданов, който си я заслужи с постоянството си в ползването на всички филиали на Регионална библиотека не само по време на лятната кампания, но и през цялата година.

Малките читатели бяха поздравени още от зам.-кметът Нейко Генчев, общинският съветник Валерия Дончева, началникът на РУО Розалия Личева,  директорът на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Пенка Игнатова, както и от директорът на библиотеката доц. Калина Иванова.

„Кампанията е с цел да насърчим класическото четене през децата. Тук акцентираме към досега с книгата. Радваме се, че самите деца са активни. Ние не отричаме компютърните технологии, напротив. Читателят е номад, но с това номадство вие увеличавате своите знания и ставате интелигентни хора, които са необходими на нашата страна“, каза доц. Иванова.