Артисти, театрални работници, музикални и танцови дейци, както и работодатели в областта на културата стягат протест заради "орязания бюджет за култура". Това се казва в отворено писмо, подписано от съсловни организации.

"40 млн. лв. са неусвоени средства от капиталови разходи, които вместо да бъдат прехвърлени поне за заплати, биват отписвани. В протеста ще участват и музеите, и библиотеките, както и други сфери на културата", обяви председателят на Национален фонд "Култура" към КТ "Подкрепа" Кирил Бинев в студиото на "България сутрин".

По думите му, ако исканията им не бъдат чути - ще следва седмица без култура, целта е да се привлече вниманието на обществото.

"Ако човек е свикнал да ходи през ден в читалнята на библиотеката и тя бъде затворена, може би ще се примири и ще остане вкъщи, но когато паднат представления и има закупени билети - тогава ще се нанесе и финансова щета. Една от целите е да се предизвика недоволство, насочено към управляващите. Честата смяна дава оправдание", коментира Бинев пред Bulgaria ON AIR.

Според него това ще се отрази и на артистите. "Животът им е сцена. Ще се отрази и финансово, но те осъзнават, че това е една инвестиция в бъдещето", уточни председателят на НФ "Култура" към КТ "Подкрепа" и обясни за какво биха използвали 40-те милиона лева.

"Те са нищожно малко. По наши изчисления увеличението за музеите тази година е малко над 1%. За библиотеките също. Надявам се министърът да погледне поне театрите. И на нас ни омръзна вече. Отдавна искаме да се изработи стратегия за културата, която да е насочена и към хората, работещи в културата.

Моето обръщение и към Комисията по културата, и  към народните представители е да се поработи в тази насока, защото заплатите в културата изостават. Те са наполовина от тези в образованието", настоя Бинев. 

Той даде пример със средната заплата в театъра в Ловеч, която възлиза на 1005 лв., а трябва да е поне 1500 лв.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук