Преди години само името на световния ни бас бе достатъчно, за да събира публика, публикации и небивало оживление. Сега може би  лошият късмет да живееш под мрачните криле на Ковид-19 в гадните му превъплъщения, прави хората унили и депресирани.

Но кога ще видите картини на световния оперен бас Никола Гюзелев, ако не сега? Дошли са ви на крак от Рим в София!

В галерия Класика” – на ул. „Юри Венелин” 32 , ъгъла с ул. „Любен Каравелов” са изложени в два салона близо 40 творби  - графични и цветни картини на Никола Гюзелев - до 24 януари.

 

Включително има и  автопортрети в оперните му роли от световните сцени, както и пейзажи от местата, които е обичал.

По заможните могат и да си купят картина на световно известния оперен певец и художник на цената на скъпа вечеря в скъп ресторант!? Така негови творби ще останат в България, а не в колекциите на чужденци.

 

Изложбата е част от Биенале Артемидия за изкуство и приятелство между България и Италия, което се провежда в Рим през последните пет години.

Да кажем на по-младите, че Никола Гюзелев е награждаван преживе с най високите отличия на България и Италия, включително със световната награда  на името на Джузепе Верди за изключителни постижения и принос в оперното изкуство. Пял е на всички световни оперни сцени: от Парма, Рим, Неапол до Метрополитън- Ню Йорк, Ковънт Гардън-Лондон, Гранд опера - Париж, Виена, Москва...

 Обявен е за почетен гражданин на градовете Павликени и Парма, а площад и летен театър носят неговото име. Българската академия на науките и Фондация ‘’Никола Гюзелев’’наскоро учредиха престижна   Международната награда за оперно и изобразително изкуство „Никола Гюзелев“.

Нашето самочувствие на българи се гради именно чрез имената на световно известните ни  творци, учени и  изобретатели. Така че паметта и знанията ни за тях представят и самите нас където и да се намираме по света.

Силвия РАДЕВА, БЛИЦ