Жива памет: 10 000 лева са събрани за восъчната фигура на Георги Русев, остават още 4000

Проектът на популярния търновски дисководещ Емил Йорданов за големия ни актьор вдъхнови мнозина

Восъчната фигура на известния български актьор Георги Русев, за която продължават да се събират средства, ще бъде представена след 10 дни в родния му град Костенец. Идеята за това паметта на големия ни артист да не бъде забравяна, е на популярния търновски дисководещ Емил Йорданов или DJ Емо.

Фигурата, зад която стоят не само много труд, но и безкрайна обич, ще бъде поставена в музея на актьора в Костенец. Тя ще бъде изработена в цял ръст от скулптора Борис Борисов, който е автор и на други впечатляващи скулптури в Музея на силиконовите фигури във Велико Търново.

"Всеки, който иска да бъде съпричастен с идеята да съхраним и запазим паметта на този велик актьор, може да дари средства", призовава Емо Йорданов.

Стойността на изпълнението на проекта е в размер на 14 хиляди лева, 10 от които вече са събрани. Остават още само 4000, за които организаторите, а и всички, които подкрепят проекта, вярват, че бързо ще се съберат.

Само за справка - първите 4 хиляди лева от сумата бяха събрани само в рамките на седмица, първата, в която новината за доброто дело бе оповестена публично.

Вярата в добрината на хората и възможността да направят така, че паметта за актьора Георги Русев да живее вечно чрез восъчната му фигура, със сигурност е достатъчна не само за тези 4 хиляди лева, които са нужни още, но и за много други човечни каузи.

Самият Емо Йорданов и преди е споделял, че Георги Русев е един от любимите му актьори, с когото се запознал случайно в една пицария в Южния парк в София преди години.

"Няма да забравя този ден никога. У този човек съм видял много добродетели. Характерът и личността му много са ми повлияли в живота. Освен прекрасните му роли той е страхотен и като човек. Никога не се е снимал в реклами, въпреки че е имал много предложения и за много пари. Но той никога не е искал да изневери на изкуството, което е правил винаги през живота си", споделя той, а за каузите, които повежда, тепърва ще се говори с добро.

Освен тази восъчна фигура Емил Йорданов е инициатор и на създаването и поставянето на паметни плочи и на други известни български актьори в родните им места. Първата такава е отново на Георги Русев, като тя се намира върху родната му къща в Костенец. Освен това Емо е финансирал създаването на паметни плочи и на Невена Коканова в Дупница, Кирил Господинов в Тутракан, Георги Парцалев в Левски, Стоян Гъдев в Ситово, Гого от "Тоника" в Айтос, Велко Кънев в Елхово. Той смята да събере средства и за още пет паметни плочи, които да бъдат поставени в Бургас - на Апостол Карамитев, Хиндо Касимов, Светозар Неделчев, Петя Дубарова и отново на Гого от "Тоника".

Сметката, на която могат да бъдат правени даренията за фигурата на Георги Русев, е: 

Пощенска банка
BG56BPBI88984001117262 
Емил Йорданов Йорданов 
Основание – дарение за восъчна фигура на Г. Русев, както и по револют на 0898 702 377 със същото основание.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук