Българският съд е поръчков, не съм изненадан от решението му. Това каза за БЛИЦ независимият депутат Владимир Кузов, потърсен за коментар по повод на потвърдената му присъда от Софийски апеливен съд /САС/ от три години затвор за хомосексуални действия с малолетни.
По никакъв начин не съм учуден от поръчковия съд. Такова събитие не е настъпвало и за целия български народ стана ясно, защото всички извикани в съда заявиха, че не ме познават. Не случайно, че председателят на съда е подписал присъдата с особено мнение. Всички са заявили, които са били викани, че  не ме  познават и в един миг според съда не е имало такова нещо, допълни Кузов. Той  заяви още, че очаква правдата да възтържествува на последна инстанция.
Според фактите, обаче по делото, 14 свидетели са дали показания първоначално пред Софиойски градски съд. БЛИЦ научи, че там се ,разказва как Кузов е идвал в района на Подуене, возел е малолетни деца в автомобила си, черпел ги е в ресторанти, подарил е мобилен телефон, за да има по пряк контакт с някои от тях. Апелативният съд е извършил допълнителни възивни следствия, като е събрал писмени и гласни доказателства, и е проверил тези на СГС. Апелативният съд е изслушан отново и потърпевшият Николай  Кирилов, който е разказал за хомосексуалните посегателства на Кузов.

БЛИЦ припомня, че Апелативният съд в София потвърди присъдата на Софийски градски съд от три години лишаване от свобода за депутата Владимир Кузов по делото за хомосексуални действия с малолетния Николай Кирилов. Излежаването на присъдата трябва да бъде при първотначален „общ” режим за срок от три години, като съдът му е наложил и „обществено порицание” чрез обявяването му по месторабота.Въззивният съдебен състав е провел допълнително въззивно съдебно следствие , в хода на което е събрал нови писмени и гласни доказателства и е проверил вече събраните от СГС такива. Решението на САС подлежи на обжалване и протестиране пред ВКС в петнадесет дневен срок от съобщаването на страните , че е изготвено и обявено.
Решението е подписано с особенно мнение на съдията докладчик, който категорично споделя становището на другите членове на състава в смисъл безспорна установената, при напълно изяснена фактическа обстановка и вина на подсъдимия Кузов, както и изложените съображения относно вида и размера на наложеното от СГС наказание и начина на изтърпяването му. Според него, обаче е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила относно състава, който е трябвало да заседава по делото, като той е трябвало да бъде определен в СГС от Председателя на Наказателното отделение на СГС, а именно погрешно е разпоредил това да стане от съдия и двама съдебни заседатели, вместо от един съдия. БЛИЦ припомня, че СГС призна депутата за виновен по делото за хомосексуални действия с малолетния Николай Кирилов в периода 15 юни - 15 септември 2001 г. Като основание за присъдата, съдът посочи, че когато е било извършено деянието, момчето е било на 13 г.. /БЛИЦ