Евгени Будинов е роден на 20 юни 1981 г. в София. Първите му стъпки в театъра датират от детската школа „Смехурко” в Банкя. В гимназията постъпва в детско-юношеската театрална трупа към Нов драматичен театър „Сълза и смях” при Венци Кисьов. През 2004 г. Александър Морфов го ангажира за ролята на Мравката в хитовия спектакъл на Народния театър - „Хъшове”. Това е неговият дебют на сцена. Сега Евгени говори за новите си роли, трудностите и семейството си.
- Евгени, чухме, че е имало обир в дома ти. Ще коментираш ли историята?
- Вие го писахте, а след вас и други медии. Не искам да коментирам и да досаждам на хората. Истина е, но не е нещо сериозно. 


- Миналата година се включи по-усилено в екипа на предаването ‘‘Мармалад‘‘. Ще ми разкажеш ли за това?
- Да, аз правех рубрика в друго предаване в телевизията. Тя касаеше сантиментални проблеми на известни хора. Лошото беше, че трябваше всяка седмица по едно интервю да имам, а аз имам много ангажименти в театъра, а и извън него. Затова не можех да издържам на това темпо. Гостувал съм много пъти в ‘‘Мармалад‘‘ и те ме поканиха да водя своя рубрика там. Сега им обръщам повече време, по-разчупени са. Много забавно ми е. 

- Преди време се появиха спекулации, че си изместил Митко Павлов от предаването?
- Глупости! Митака си води класация в предаването. Иво Аръков също е част от предаването. Аз дойдох на мястото на Преслав, който сега е при Гала. С Митко Павлов винаги е много забавно, в приятелски отношения сме.
 
- Разкажи ми някоя забавна случка от предаването?
- Аз снимам само моята част, но се сещам за нещо забавно. Искахме да пуснем една рубрика, която за съжаление не тръгна.

В нея аз трябваше да бъда по гащи в метрото

и да се пускам по ескалаторите, да играя тенис по спирките… (смее се) Много се забавлявахме с реакциите на хората. Рубриката обаче така и не се излъчи. 

- Какво подготвяш сега в театъра?
- Едната пиеса, в която играя, е под режисурата на Ивайло Христов - ‘‘На живо от оня свят‘‘, много хубава и актуална пиеса. За мен е сбъдната мечта, че работих с него. Снимали сме за малко в ‘‘Стъпки в пясъка‘‘. Много интересен човек, можеш да научиш изключителни неща от него. Имахме уникален репетиционен период. Албена Михова и Кирил Ефремов са много сладки и забавни. Мисля, че се получи много хубава пиеса, с която ще обикаляме из цяла България. Другата пиеса, с която се представяме, е „Изневери в повече‘‘, отново с Албена Михова, както и с Христо Гърбов. 

- Миналата година имаше много участия покрай ‘‘Изневери в повече‘‘ - стана ли милионер от театъра?
- Да! Купих си порше, чисто ново. Сега обаче е заледено и не мога да го карам. Освен това си взех една къща в Маями, за да ходя лятото (смее се). Естествено, че не се печели много от театър, но трябва да се играе. 

- А защо играеш?
- Защото не мога да правя нищо друго!

- Ние сме си говорили и друг път, че се занимаваш и с журналистика - защо не се отдадеш изцяло на нея?
- Аз не съм професионален журналист, аз съм професионален актьор. Журналистиката ми е интересна дотолкова, че правя нещо и се показвам в ефир. На мен най-много ми се снимат филми, но няма толкова предложения за момента. Случва ми се от време на време и когато стане, съм много щастлив. 

- Обмислял ли си някога да оставиш театъра завинаги?
- Обмислял съм го много пъти. Човек се съмнява постоянно, но никога не е било сериозно. Може да се изморя един ден. Засега ми е ок и съм благодарен на Бога, защото има много хора, които мечтаят да са на мое място.
 
- Кое не харесваш в актьорската професия?
- Всичко ми харесва. Понякога си казваме, че не е честно, защото нямаме късмет в дадена роля, пиеса. Тази несигурност на професията не ми харесва. Не мога да ти кажа, че не ми харесва, че всяка вечер спим по хотели и, че обикаляме из страната. Напротив, харесва ми. Както и ми харесва всеки ден да съм различен човек. Харесва ми да ме разпознават по улиците и да искат да се снимат с мен.

Това е най-хубавата професия на света.
 
- Ролята, която още не си изиграл, а ти се иска?
- Много са. Надявам се да изиграя още много роли. 


Актьорът (в средата) в действие

- Добър или лош предпочиташ да играеш?
- Лошите персонажи са по-любопитни. По-благодарни, ако щеш. В повечето случаи има какво да играе и представи един актьор. Иска ми се да мога да играя различни неща. Иска ми се да мога да съм и добър, и лош. Нежен и груб. 

- Най-голямото разочарование в професията?
- Засега нямам, дай боже да продължавам така. 

- Може ли да поговорим за личния ти живот, жена ти ревнува ли от честите ти пътувания?
- В такъв етап от живота си съм, че не искам и не мога да коментирам личния си живот. 

- Да не се разделяш с жена ти?
- Не мога да коментирам.

- Разкажи ми за сина ти, той вече е голям…
- Александър е много сладък. Най-смешно ми е, че той е от някакво ново поколение и много лесно се оправя с техниката. Взима ми таблета и веднага е разбрал какво трябва да прави с него. Когато види черен пластелин казва black (черен на англ. – б.а.). Така е и с другите цветове, иска си ги на английски. За съжаление нямам много време да общувам с него. Ето например, ако отговоря на предходния ти въпрос, това не ми харесва в професията, че нямаш определен почивен ден. Нито нормирано работно време… но това е. 

- Как би коментирал новата политическа обстановка в страната. Ти си отраснал в Банкя, където е и Бойко Борисов. В предишния ни разговор доста го обсъждахме?
- Знаеш, че политиката не ми е силната страна. Малко съм дистанциран, защото ми писна от циркове. Според мен има резон да има по-малко депутати, а парите да бъдат дадени за здравеопазване, майки с деца. Не харесвам политиката в България, защото не е социална. Много мои приятели си биха камшика и вече не са в тази държава. Нищо не ги интересува. Е, мен ме интересува, затова съм останал и затова не съм доволен. 
 

Сгафил пред пълна зала със зрители

„Една вечер играем много късно в ‘‘Изневери в повече‘‘. Албена Михова и Христо Гърбов са много забавни, особено Христо, който разсмива колегите си много. Постоянно правим номера и като кажем лапсус - избухваме. Албена пък като се разсмее, няма спиране. Аз се държа винаги на ниво. Обаче една вечер, точно искам да кажа моята реплика, която е: „Все едно ми е дали го лъжете”. Обаче аз казвам: „Все едно ми е дали го лижете”. В този момент хората в залата се заливат от смях. Христо Гърбов ляга на спалнята, Албена Михова директно влиза в гардероба, аз падам на леглото. После ми се разката майката на концентрацията до края на представлението. Хората обаче се забавляваха и това им харесва. Зрителите могат да видят ‘‘На живо от оня свят‘‘ на 1 февруари в ‘‘Сълза и смях‘‘, а ‘‘Изневери в повече‘‘ на 10 февруари, ще имаме отново късно представление от 21.00 часа в театър ‘‘Сълза и смях‘‘. И двете представления са на Ажур Пико, това са изключително готини, млади хора, които обичат театъра”, разказва актьорът. 

Интервю на Костадин КОСТОВ