Хечбекът от Серия 1 на BMW, носещ индекса F20 за модела с 5 врати, безспорно е най-бюджетният автомобил на германците от Мюнхен. Дизайнът на „единичката” не е толкова вдъхновяващ, колкото спортните купета и седани на марката, но след фейслифта от миналата година Серия 1 има излъчването на традиционен „баварец”. Тя не вдъхва спортен дух или смелост, а изглежда разумно и се цели в практичните хора, които искат да притежават BMW, но не желаят да харчат много пари, съобщава „Монитор”.
Серия 1 се предлага както с бензинови, така и с дизелови двигатели. Най-икономичният модел в гамата с 5 врати е BMW 116d EfficientDynamics Edition, който все още запазва тръпката от шофирането със задно предаване. Под предния капак на автомобила е надлъжно монтиран редови 1,5-литров 3-цилиндров турбодизелов двигател с максимален въртящ момент от 270 Нм, наличен още от 1750 об/мин.
16-инчовите джанти са оптимизирани, а гумите са с по-нисък коефициент на съпротивление при търкаляне.
 
При натискане на педала на газта, дизеловото сърце на BMW 116d EfficientDynamics Edition реагира спонтанно на командите с педала на газта още от най-ниски обороти и се отличава с много спокоен ход. Останах изненадан от това колко добре е балансиран 3-цилиндровият турбодизел и какъв рафиниран звук издава във всички ситуации. Моторът е оборудван с директно впръскване Common-Rail и иновативна технология на турбокомпресора с променлива геометрия на турбината. С ръчното превключване на предавките на 6-степенната механична скоростна кутия водачът сам диктува как да се предава тягата на задните колела. Обявената мощност е 116 к.с., но се усещат като поне 150. Спринтът от 0 до 100 км/ч отнема 10,4 секунди, а максималната скорост е 195 км/ч. Според данните средният разход на гориво е 3,4 л/100 км, който е напълно постижим ако шофирате в икономичния режим Eco Pro. С нормално темпо, спазвайки ограниченията по пътищата извън града, след като веднъж напълните резервоара от 52 литра, ще можете да изминете около 1300 километра. Дори и да карате само в града, трудно ще надхвърлите 5 л/100 км.
 
Версията EfficientDynamics се отличава от стандартния модел със специални гуми, които имат по-нисък коефициент на съпротивление при търкаляне. Ефективността на автомобила се дължи и на мерките за подобряване на аеродинамиката, като при този модел коефициентът на челно съпротивление е намален до 0,29. Сред тях са аеродинамично оптимизираните 16-инчови алуминиеви джанти, както и електрическото управление на въздушните клапи, които отварят и затварят достъпа на въздух до радиатора в зависимост от нуждите от охлаждане на двигателя.
В обновената задна част изпъкват новите хоризонтални L-образни светлини в стила на марката.
 
При намаляване на скоростта спирачната енергия се регенерира и се възстановява обратно, като с нея се зарежда акумулатора. В момента, в който водачът отнеме газта или натисне спирачката, регенерацията на спирачната енергия използва освободената енергия за зареждане на акумулатора. Това разтоварва двигателя и намалява вредните емисии. По този начин намаленият разход на гориво се комбинира с повече налична мощност при ускорение.
 
На пътя BMW 116d EfficientDynamics е пълноценен „баварец”, който доставя радост от шофирането във всеки един момент. Ниският център на тежестта осигурява стабилно пътно поведение, което се усеща най-вече в острите завои. Воланът е приятно твърд и предните колела реагират директно на корекциите на водача, като автомобилът стриктно следва зададената траектория. Амортисьорите с променливи характеристики позволяват да се избира между спортен и комфортен режим, като в него компактното BMW вози стегнато.
 
В интериора на модела BMW 116d EfficientDynamics Edition централната конзола и таблото са характерно ориентирани към водача. На практичното арматурното табло се виждат интуитивните уреди за управление. Системата BMW Connected Drive позволява достъп до Интернет, разширена интеграция на смартфони и музикален плейър. Серия 1 на BMW е оборудвана със системата iDrive, която се управлява чрез разположения на средната конзола контролер и бутони за директен достъп.
 
Салонът на BMW 116d EfficientDynamics Edition предлага щедро пространство за пътниците отпред, но на задните седалки ще е удобно за двама. Практичният модел предлага достатъчно просторен багажник за повече от четири куфара с обем от 360 литра, който при сгъване на задните облегалки нараства до 1200 литра. Всичко това прави BMW 116d EfficientDynamics Edition много подходящ за млади семейства, които търсят кола за дълги излети през уикенда, с минимални разходи за гориво.
 
BMW 116d EfficientDynamics Edition
1,5-литров 3-цилиндров турбодизелов мотор
6-степенна механична скоростна кутия
116 к.с. максимална мощност при 4000 об/мин
270 Нм въртящ момент при 1750-2250 об/мин
10,4 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
195 км/ч максимална скорост
3,4 л/100 км среден разход на гориво
89 г/км емисии на СО2
50 450 лева цена на модела