Милена Върбанова е историк и журналист, авторка е на две книги: „Връх България“ и „Атланти и чудовища“, в които изследва участието на траките и древните българи в основополагането на европейската цивилизация. Тя доказва, че италийските народи са част от тракийския етнос и предлага оригинална теория за произхода на гърците.

В своий материал за trafficnews.bg тя разказва за своите изключителни открития в долината Валемаджо в Швейцария. 

"Преди десет години пристигнах като емигрантка в Тичино, единствения изцяло италофонски кантон на Швейцария, а от пет години живея в Каверньо, последното селце на Валемаджа, на трийсет километра от Локарно. С думата valle (вале - долина) местните жители величаят земната форма, която ние наричаме ждрело, гърло (а французите - "дефиле") на река и която не съвпада с нашите представи за ширнала се, плодородна долина.

Но алпийската природа с нейните шеметни, готически мрачни върхове и скали, е оскъдна на просторна земя, удобна за земеделие и живот. Валемаджа - долината на река Маджа, е едно от най-широките дефилета в северната част на кантона, а дължината й е около трийсет километра. Маджа, изумрудeна, ледена, коварна и буйна като всички алпийски реки, се влива в Лаго Маджоре между Локарно и Аскона, градът на дъртите германски милионери.

Как продължава увлекателният разказ на журналиста за тази малко позната, но омагьосваща част на Швейцария - вижте на pochivka.blitz.bg!