Много жени стоят в токсични за тях връзки, защото не ги разпознават като такива. Причината не е, че те са глупави или неопитни, а просто до себе си имат добър манипулатор, който си играе с емоциите им и те самите се губят в тях.

Ето и знаците, по които може да разпознаете емоционалния манипулатор. Ако мъжът до вас отговаря на повече от половината точки, то замислете се колко връзката отговаря на вашите истински желания и не е ли време за смяна на партньора.

1. Думите не отговарят на действията му

Емоционалният манипулатор знае много добре какво искате да чуете. Той умее да омайва и да ви казва правилните неща, но с времето действията му се разминават с обещаното.

2. Лесно ви кара да се чувствате виновна

Любимият му инструмент за манипулацията е вината. Може да обърне всяка ситуация така, че вие да се почувствате зле и виновна и да молите за прошка.

3. Обича да се прави на жертва

Манипулаторът не приема идеята, че може да не е прав. Затова, ако е сгрешил, ще направи така, че да изглежда невинна жертва, а не инициатор на решението.

4. Бързо си споделя всичко

Може да се виждате едва от няколко седмици, а той вече ви е разказал всичко за себе си. Целта му е да ви създаде усещане, че е уязвим и чувствителен и че ви допуска близо до себе си, вследствие на което вие ще сте отговорна за чувствата му.

5. Помага ви, но после се прави на мъченик

Ако нещо се случи, ще ви се притече на помощ. Бъдете убедени обаче, че после ще ви накара да се чувствате задължена, изтъквайки какво му е коствало да ви извади от бедата.

6. Знае слабите ви места и ги използва срещу вас

Вече сте му разкрили страховете си – постоянното чувство за вина, страха от самота или изневяра. И в спорове или дори обикновен диалог, той постоянно ги изтъква, за да ви изнудва дискретно или да постигне своето.


Източник: tialoto.bg.