На 25 февруари от 19 часа в зала „Арена Армеец” „Фондация Енчо Керязов” за шести път ще награди талантливите деца на България в областта на образованието, изкуството и спорта. Както винаги церемонията е последвана от един изключителен цирково-вариететен спектакъл, наречен „Нощ на звездите”. Тази година в него ще вземат участие шестима призьори от фестивала на цирковото изкуство в Монте Карло. Екстремни спортисти ще представят своите главозамайващи изпълнения, неподчиняващи се на Закона за гравитацията! На сцената ще бъдат и 66 музиканти. Знакови фигури от света на шоубизнеса ще бъдат водещи и ще обединяват всеобща радост. Един от много чаканите участници е най-силният мъж на Съединените щати, българинът Димитър Саватинов. Вестник „ШОУ” успя да се свърже с него. Ето неговия разказ:
- Господин Саватинов роден сте в Русия. Съвсем малък сте, когато със семейството си идвате в България. Какво си спомняте от това време?
- Роден съм в град Мичуринск, майка ми е от там. Когато съм на две години, се местим в Гоце Делчев, родния град на баща ми. В Русия той е работил в сферата на строителството. Негово е решението , че трябва да се завърнем в България и да живеем тук. Детство ми както на всеки по-това време е изпълнено с игри. 


- На четиринадесет години започвате да тренирате борба. Защо се отказахте? Нямахте ли успехи и бъдеще в този спорт?
- Нямаше много избор на спортове тогава в нашия град. Единствено футбол, хандбал и борба. Бях доста едър като дете и затова избрах борбата. Тя разви всестранно тялото ми. Станах много силен физически. Научи ме на дисциплина. На тепиха си сам, трябва да разчиташ на себе си. Помогна ми и и за укрепването на психиката. Ставаш по-устойчив и получаваш по-голям шанс да излезеш победител от битката с живота. 

- Тогава коя е причината да напуснете тепиха?
- Стечението на обстоятелствата. Заминах за София. Нямаше много време за тренировки, работех като охранител, нощем бях ангажиран. Запознах се с едни момчета, мои колеги, заговорихме за цирка. Те ми казаха, че имат свободно място и ми предложиха да пробвам.

- Как приехте идеята?
- Като чух цирк, малко се замислих, защото всеки се сеща за клоуна, а аз не исках да бъда такъв. После пробвах и ми хареса. Бях основата на пирамидата, на която се качват 4-5 човека и балансирам с тях. През 2006 г. поканиха трупата ни в САЩ, да работим в най-големия цирк. Така се озовах зад океана. 

- А как попаднахте в силовите спортове?
- През април 2007 г. гледах по телевизията някакво състезание на силни мъже в Ню Мексико. Стори ми се, че не правят невъзможни за мен неща. И реших да се пробвам. Участвах в състезание по силов трибой и го спечелих в моята категория. Видях, че американският рекорд да клекнеш и да се изправиш с тежест е 330 кг. След 6 месеца в Чикаго направих клек с 353,5 кг, което бе рекорд за аматьори. Днес съм първият българин с професионална карта и първи достигал на финалите на състезанието: „Най-силен мъж в света”.

- Най-големият ви успех досега?
 - Два пъти печеля „Америка стронгмен“, 4- то място „Арнолд класик” 2015 г., 7-о място на „Най силните мъже на света” 2015 г., 1- во място квалификация за „Арнолд – Бил Казмайер”. Световни рекорди на дъмбел, 141 кг и за 1 мин. 6 повторения 115 кг. 


Енчо Керязов и Арнолд Щварценегер

- Амбициите ви? Докъде искате да стигнете? 
- Да спечеля „Арнолд класик” и „Най-силен мъж в света” !!! Да направя много голям световен рекорд на дъмбел... 

- Как изглежда един ваш ден: режим, хранене, тренировки,почивки, развлечения. 
- Сутрин, още със събуждането си изпивам 1,5 л. вода, закусвам и правя кардио, което ми помага за издръжливост. След това почивка, обядвам. Тръгвам на тренировка. Тя трае около 2-3 часа, а когато се готвя за състезание, достига пет часа. По време на тренировка хапвам плодове. След това се прибирам, отпочивам и се храня. След около 2-3 часа вечеря. Най важна е почивката, за да се възстановя. 6 дни в седмицата тренирам. 

- Вече сте семеен. Жена ви е американка. Къде се запознахте?
- В цирка. Тя също работеше там. Нещата се случиха, вече почти 10 години сме заедно. Кет е от хората, които са неотлъчно до мен. Без нея нямаше да се справя толкова добре. Подкрепата и е огромна. Благодарен съм й. През 2017 г. имаме планове да посетим заедно България. Тя все още не е идвала и няма впечатление от нашата страна. 

- Може ли вашият спорт да ви направи богат и престижно ли е да си в него? 
- Богат не може да се каже, но може да се преживява… За мен е най-престижният спорт. 

- Разкажете за срещите си с Шварценегер и Енчо Керязов. 
- Интересно, но с Енчо, ме запозна самият Арнолд, колкото и странно да звучи. 

- Каква е реакцията на хората, щом видят такъв богатир? 
- Не виждам нищо особено. Поздравяват ме и ми пожелават успех.

Исак ГОЗЕС