И замириса на агнешко…

Хубавите великденски рецепти винаги съдържат пресен лук

Агнешко с мед и джоджен

Необходими продукти:
1 кг агнешко бутче, 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. горчица, 1/2 кг картофи, 4 с.л. олио, 1 щипка сушен босилек, 1 скилидка чесън, 1 връзка копър, 1 връзка джоджен, 2 с.л. мед

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява до 180 градуса. Подправките се смесват с горчицата и се втриват в агнешкото бутче (1 кг), което се пече 1 час. Десет минути преди да се извади месото от фурната, се полива с мед (2 с.л.) и с образувалия се при печенето сок. След това се слага върху затоплено плато. Покрива се с фолио и се оставя да престои 10-15 минути преди да се нареже на порции. Картофите (1/2 кг) се поръсват с босилек (1 щип.), чесън (1 скилидка) и олио (4 с.л.) и останалите зелени подправки. Пекат се на фурна до пълна готовност. Месото се поднася с печените картофи.

Зелена салата с репички

Необходими продукти:
2 броя маруля, 1 връзка репички, 3 броя пресен лук, 2 щипки сол, 1/2 оцет и олио на вкус.

Начин на приготвяне:
Марулите се накисват в дълбок съд за 10 минути, след това се отцеждат и накъсват на листа, измиват се и се нарязват на тънки ивици. Репичките се измиват добре и се нарязват на много тънки кръгчета. Добавят се към нарязаните марули. Разбъркват се добре и се добавя сол, оцет и олио. Всичко се разбърква добре. Пресният лук се реже на ситно и с него се поръсва салатата. Сервира се веднага.

Домашен козунак

Необходими продукти:
650 г брашно, 4 яйца, 200 г кафява захар, 15 г суха мая, 200 г заквасена сметана, 60 г масло, 40 мл. олио, 1 щип. сол, 3 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. ванилия, 2 с.л. бял ром, 3 с.л. лимонова кора, 100 с.л. стафиди, 100 г орехи, 6 с.л. захар

Начин на приготвяне:
В голяма купа се поставят яйцата (без белтъците), захарта (200 г), заквасената сметана (200 г), разтопеното масло (60 г), олиото (40 мл), солта (1 щип.), лимоновият сок (3 с.л.), белият ром (2 с.л.), ванилията (1 ч.л.), настърганата лимонова кора (3 с.л.) и сухата мая (15 г).

Можете да разбъркате сместа с миксер на слаб оборот или на ръка, като добавяте брашното постепенно, до получаване на еднаква смес. След това започва самото месене на козунака. След като престои поне 50 минути на стайна температура, втасалото тесто се поставя върху намазан с олио кухненски плот и се разделя на три равни части. От всяка от тези части се оформя правоъгълник. Начуканите орехи (100 г) и предварително накиснатите в гореща вода и отцедени от нея стафиди (100 с.л.) се посипват равномерно върху правоъгълниците и те се завиват старателно на руло. Рулата трябва да се усучат добре, а след това да се сплетат на плитка. После се поставят в намазана с олио дълга кексова форма или намазана с олио правоъгълна тава.

Козунакът се оставя да втаса до удвояване на обема в предварително загрята на 60 градуса фурна. След това се намазва с разбития на сняг един белтък и се посипва обилно със захар (6 с.л.). Пече се първоначално на 100-110 градуса с вентилатор за 10-15 минути, а след това за още 30-35 минути на 160-180 градуса с вентилатор. Когато се постигне желаният цвят на козунака, той се покрива с алуминиево фолио, за да не прегори.


--------------------------------------------------------------------

Ползите от агнешкото

Овцете са преживни животни, така че тяхното месо е добър източник на конюгирана линолова киселина (CLA) – мастна киселина, която помага за предотвратяване на рак и други възпалителни състояния. Агнешкото месо съдържа витамин В, който помага за изгаряне на мазнините. Като се има предвид какво голямо количество постни протеини съдържа овчето месо, малкото наситени мазнини в него са направо незначителни. В такова съотношение те дори спомагат за редукцията на килограми и намаляват риска от затлъстяване. Освен това месото съдържа селен и холин, които също са много полезни в превенцията на различни онкологични заболявания.
Агнешкото месо е много полезно и за бременни жени, тъй като предотвратява анемията чрез повишаване нивата на хемоглобина в кръвта на майката и повишаване притока на кръв към бебето чрез плацентата. Овчето, агнешкото и козето месо са богати на желязо.
Още по-важното е, че включването на това месо в диетата по време на бременността намалява риска от вродени дефекти при бебетата, най-вече малформации на невралната тръба. То помага още и за възстановяване на желязото при жените след менструация и освен това намалява менструалните болки. Благодарение на високото съдържание на витамин В12 в агнешкото месо, то ви помага за цялостна грижа за кожата.
Този вид червено месо е богато и на омега-3 мастни киселини, което е важно за сърдечносъдовата система.
--------------------------------------------------------------------
Любимата рецепта... на всички!

Агнешка дроб-сарма

Необходими продукти:
1 кг агнешки комплект, 2 ч.ч. ориз, 6 ч.ч. бульон, 1 с.л. джоджен, 1 с.л. магданоз, 2 връзки пресен лук, сол, 50 мл олио, 3 яйца, 120 мл прясно мляко, 2 с.л. брашно, 1 глава стар лук

Начин на приготвяне: 
Агнешкият комплект (1 кг), който съдържа агнешки бял и черен дроб, и сърце, се сварява до готовност, като бульонът от варенето се запазва и прецежда. Варенето на агнешкия комплект отнема около час, докато продуктите омекнат напълно. След това се оставят леко да се охладят и се нарязват на кубчета. Лукът (1 глава), заедно с пресния (две връзки) се нарязват на дребно и се задушават до омекване в олиото (50 мл). След това към тях се добавя оризът (2 ч.ч.) и се пържи, докато стане прозрачен. Смесва се с нарязаните на кубчета агнешки дреболии и всичко се подправя със сол и джоджен (1 с.л.). Изсипва се в тавичка и се залива с бульон (6 ч.ч.). Пече се на силна фурна около час или докато оризът поеме течността. След това се залива със смес от разбитите прясно мляко (120 мл), брашно (2 с.л.) и яйца (3 бр.), и се връща във фурната за още 15 минути. Агнешката дроб-сарма може да се поднесе и топла, и студена.