Сигурни сме, че тази забележителна рецепта за домашна халва напълно ще реабилитира пред вас вкусното балканско (и не само) лакомство, което напоследък не е чак толкова популярно, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции
150 мл. вода

1 ч. ч. захар
1 пръчка канела
1 ч. л. розова вода
1 ч. л. настъргана портокалова кора
1 ч. ч. запечени белени бадеми, шамфъстък, лешници или орехи
100 гr. сушени кайсии
200 гr. масло
1 ч. ч. брашно
 
Начин на приготвяне
1. Слагат се да заврат водата и захарта. Добавят се канелата, розовата вода и портокаловата кора. Оставят се да покъкрят 3-4 мин. Маха се пръчката канела и се добавят ядките и сушените кайсии.
2. Маслото се разтопява в тиган и в него се сипва брашното. Разбърква се с дървена лъжица 1-2 мин. Налива се врящият сироп при непрекъснато бъркане, докато хубаво се сгъсти.
3. Горещата смес се сипва в намазана с масло форма, за да изстине и да се втвърди в хладилника. Нарязва се на пръчици и се поднася с чай, кафе или благородно сладко вино.