Широко разпространена е легендата, според която преди смъртта си хан Кубрат събрал синовете си Баян, Котраг, Аспарух, Алцек и Кубер и ги накарал да разчупят дебел сноп пръчки. След като братята не успели да ги счупят заедно, Кубрат започнал да вади една по една пръчките от снопа и да ги троши. С този нагледен урок мъдрият владетел им оставил повеля да са единни, за да бъдат силни.

Това може и да е легенда, родила се през Възраждането, но следите от разселването на кубратовите синове в Европа са видими и трайни днес. И докато думата „бъларин“ се свръзва най-вече със съвременната ни независима държава, както и си името на българите, борещи се за признание в рамките на Руската федерация, далеч по-малко знаем за следите, оставени от наследниците на рода Дуло в... Италия.

Историята разказва, че Алцек пристигнал със своите 50 000 българи в северната част на Италия по времето на лангобардския крал Гримуалдо (662-667 г.), който, страхувайки се от българите, решил да ги изпрати далеч на юг при своя син Ромуалдо I. Къде точно се заселили те и кое е градчето, което пази най-силно спомена за българското присъствие - вижте на pochivka.blitz.bg!